Eminentni stručnjaci iz Međunarodnog centra za istraživanje nasljeđa Nikole Tesle iz Beograda - prof. Spasoje Vlajić i mr Milka Kresoje, održali su večeras u Muzeju Hercegovine u Trebinju predavanje na teme „Nikola Tesla i savremene tehnologije“ i „Tajna Kozirjevog ogledala“.

muzej hercegovine predavanje o nikoli tesli

Oni su pred punom salom trebinjskog muzeja pokušali da na najjednostavniji način predstave misteriju slavnog naučnika, o kojoj se, inače, veoma malo zna i govori.

"Za Teslu odgovorni ljudi kažu da je izmislio 20. vek i kada bi se isključilo sve ono što je on ostavio čovečanstvu, ono bi stalo. Ali, nije on samo to, on se u svojim knjigama i predavanjima pokazao kao tumač jednog višeg reda i dao je smernice za onu oblast koja obećava, a to su fizika i tehnologija svesti", kazao je profesor Vlajić.

On je istakao da će naučnici od onoga trenutka kada počnu da istraživaju nefizikalne pojave, otkriti više za deset godina nego za sve vijekove svog postojanja.

Vlajić je u stručnoj javnosti prepoznatljiv kao naučnik koji je otkrio Svjetlosnu i Svjestnu formulu i to na osnovu neobičnog sna u kome su mu se pojavila slova na zidu, od kojih je zapamtio "S" i "V".

"Sanjao sam građevinu u Staroj Grčkoj, Hram i sveštenicu u belom koja me je čekala. Pokazala mi je na zid, na kome su se ispisivala razna slova i poruke, među kojima sam prepoznao drevnu mudrost. Reče mi da ću postati Vrhovni Projektor. Osetio sam da se polako budim. Pokušao sam da što bolje upamtim slova i poruke na zidu. Ipak pored svega uspeo sam da upamtim samo slova S i V. To su bila slova koja su na neki način bila osnova koja spaja svetove uz pomoć reči: SVE, SVETLOST, SVEST, SVET... Daljim razmišljanjem jednostavno se otvorio put. Usledila je matematička obrada podataka koje sam dobio istraživanjem. Tako je nastala Svetlosna, a potom i Svestna formula" kaže Vlajić.

Prema riječima mr Milke Kresoje, Tesla je u svoje vrijeme govorio da neoprofitibilna i potrošačka civilizacije sve gura u propast, tako da nema prelaska u budućnost u nijednoj oblasti bez Tesle.

Ona kaže da je Tesla toliko važan i veliki da su u Međunarodnom centru riješili da o njemu pričaju, jer je to najmanji znak zahvlnosti prema velikom naučniku, koji je barjak svjetlosti predao srpskom narodu ovjenčanom vojnom slavom, istorijsko-geografskim i vinčanskim kodom.

muzej hercegovine predavanje o nikoli tesli

"Teslina svestlost su dobrota, da se voli čovečanstvo i sve oko sebe, širenje ljubavi... a onda će se i problemi u svetu rešavati neprimitivnim ratovima, koji su odlika primitivne civilizacije", kazala je Kresoje, dodajući da prvo mjesto, kako je govorio Tesla, treba da zauzima zdravlje čovjeka pa je iz tog razloga priredila predavanje na temu "Kozirjevog ogledala".

Predavanje je održano povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle.