Kada pomislite na djetinjstvo i slatkiše, sigurni smo da većini vas prvo na pamet padnu tople, mekane bakine krofne posute vanilinim ili šećerom u prahu ili jednostavno premazane (vrlo često umočene laugh) u neki domaći džem!

recept za domace krofne (2)

Mi svakako pomislimo na njih i prosto nam krene voda na usta, jer domaća kuhinja nam je uvijek bila i omiljena kuhinja!

Mnogi od vas su nas zamolili da snimimo recept kako to mi pravimo ovu poslasticu pa smo odlučile da vam ispunimo želju.

Sjajna stvar kod domaćih krofni jeste što se lako spremaju i izdašne su - njima možete ,,zasladiti'' cijelu porodicu, a i pola komšiluka smiley!

Mi imamo tajni recept Ivanine mame, Dragice, koji ćemo rado podijeliti sa vama i otkriti vam par trikova sa kojima ova poslastica ne može da ne ispadne divna.

Ukoliko biste voljele da ih spremite jedno veče i obradujete ukućane pogledajte ovaj VIDEO recept i saznajte kako.

Potrebni sastojci :

700 g brašna, 2 jajeta, 50g svježeg kvasca, 50 ml ulja, 400 ml mlijeka, 1 kašičica soli, 1 kašika šećera ,
Narendana korica narandže ili limuna,
Ulje za prženje,
Šećer u prahu za posipanje.

Priprema:

Korak 1: Brašno ubacite u dublji sud, pa dodajte jaje, ulje, mlijeko, so, šećer, vanilin šećer, koricu narandže i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmješajte i umijesite kompaktno mekše tijesto. Ako vam je previše rijetko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mlijeka. Tijesto treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lijepi za prste.

Korak 2: Prekrijte tijesto čistom krpom i ostavite oko 45 minuta da nadođe. Kada je tijesto nadošlo izvadite ga na radnu površinu na koju ste prethodno posuli brašno i podijelite ga na dva dijela. Rastanjite jedan dio oklagijom i modlom, ili ako nemate možete i čašom, vadite krugove za krofne. Ponovite postupak i sa drugom polovinom tijesta, pa ostavite krofne da odstoje jos 20-ak minuta na brašnjavoj površini da se ne bi zalijepile.

Korak 3: U dubljoj šerpi zagrijte veću količinu ulja i polako ubacujte krofne da se prže. Nemojte ih pržiti na najvećoj temperaturi već smanjite na srednje. Dovoljno je po par minuta sa obje strane. Gotove krofne dobro ocijedite (kod Kineza možete pronaći jednu vrlo korisnu spravicu sa mrežicom za vađenje i cijeđenje krofnica) i stavljajte ih na salvetu da upije višak ulja.

Na kraju pospite ih šećerom u prahu, vanilin šećerom ili premažite domaćim džemom!

Uživajte u svakom zalogaju!

Prijatno!