U Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju održan je jednočasovni koncert duhovne muzike hora "Svetog Jevstatije Prevlačkog" iz Budve i hora "Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog" iz Trebinja.

Kantautor Slobodan Kovačević i glumac Slobodan Marunović u sali Kulturnog centra izveli su poetsko muzičko veče povodom Dana žena. Prisutni koji su došli bez obzira na loše vrijeme uživali su u jednočasovnom programu ovih renomiranih umjetnika. Njih dvojica sami na pozornici, ali kao što su rekli između dva velika pjesnika i čovjeka, jer je sa jedne strane pozornice bila velika slika Jovana Dučića, a sa druge Petra Petrovića Njegoša. Iz svake njihove riječi izlazila je toplina, ljubav, ljepota, upućena ljepšem polu. Marunović je govorio stihove Njegoša, knjaza Danila dok ga je na gitari pratio Kovačević. Kantautor je pjevao svoje mnogobrojne pjesme i hitove, a počeo je sa pjesmom "More" koju je pjevala istoimena grupa sa pjevačicom Merui Cetinić. Pjesma za pjesmom, stih po stih i tako je završilo ovo divno nedeljno veče.

Mnogobrojna publika je uživala u izvedbi petnaest pjesama čiji su autori Mokranjac, Čajkovski, Salgeti, Rahmanjinov...

Ovo druženje, prema riječima članova hora i dirigenata, puno znači za njih jer se kroz muziku i pjevanje zbližavaju i razmjenjuju mišljenja.

"Radujem se svakom našem nastupu i ovo je muzika koju pjevamo i volimo, a hor 'Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški' ima oko 30 članova", rekla je dirigent Stojanka Gudelj, dodajući da sa kolegama iz Budve zajednički nastupaju već dugi niz godina.

Ona je istakla da je ovo njihov prvi zajednički nastup u 2016. godini, kao i da je na njihovom repertoaru uglavnom liturgija.

"U Budvi ćemo sljedeće subote ponoviti ovaj zajednički koncert, a 15. marta u pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku imaćemo cjelovečerni koncert", navela je dirigent trebinjskog hora.

Riječi hvale za Trebinje i hor na čijem je čelu Stojanka Gudelj nije krila Danijela Nikolić, dirigent hora iz Budve.

"Naša dva hora su pobratimi. Mi se slažemo i u mnogim stvarima imamo ista razmišljanja tako da nam svaki zajednički trenutak puno znači i donosi nam mnogo pozitivne energije", kazala je Nikolić.

Na večerašnjem koncertu horovi su izveli po pet kompozicija, kao i pet pjesama koje su otpjevali zajedno. Na zahtjev publike izveden je i bis na opšte zadovoljstvo prisutnih.