Roman "Svjedok", autora Miša Draškovića - nekadašnjeg novinara "Pobjede" koji je tokom devedesetih godina prošlog vijeka izvještavao sa krajinskog, vukovarskog i mostarskog ratišta, predstavljen je večeras u Kulturnom centru u Trebinju.

roman svjedok miso draskovic trebinje

Knjiga sastoji se iz četiri poglavlja - "Krajinska raskršća", "U vukovarskom paklu", "Mostarski dnevnik" i "Fočanski propisi", a večeras predstavljeno četvrto izdanje sadrži i nekoliko novih zapisa kao što je "Ukrajina - decenija poslije".

"Više razloga postoji što sam ratne zapise pretvorio u knjigu, ali možda najvažnije da sam objavljivanjem ove knjige biti oslobođen bar dijela nimalo lijepih ratnih uspomena", kazao je Drašković.

Sam autor je svjedok i novinar koji je imao hrabrosti i odvažnosti da ide na razna mjesta kako bi se uvjerio svojim očima šta se dešava na prostiru bivše Jugoslavije. Iz tog razloga, knjigu je zbirka novinskih reportaža, u kojooj nema nikakve mržnje i koja nije napisana huškački, uprkos krvavom ratu o kojem je u njoj riječ.

"U ratu je poginulo mnogo novinara i do istine nije bilo lako doći. Ali na samom početku rata prva je poginula istina", navodi Drašković, dodajući da se u tekstovima sa lica mjesta zalagao da bude realan i da objektivno tumači istinu i stvarnost.

Uvjerio se, kaže, da su ljudi koji su bliži prvoj liniji fronta sve bolji, ali, na njegovu žalost, i da je od junaka sa prve borbene linije kratak put do zločinca.

Odlomke iz knjige čitao je glumac Miro Nikolić, a o knjigi je govorio Žarko Butulija, dok je u muzičkom dijelu programa nastupio dvanaestogodišnji guslar Mitar Višnjić.

Predstavljanje knjige organizovalo je Zavičajno udruženje Crnogoraca u Hercegovini "Petar Petrović Njegoš".