Obilna kiša sutra se očekuje u Hercegovini, a jak južni vjetar sa olujnim udarima duvaće na jugu i u Krajini, dok će u ostalim krajevima Republike Srpske i Federacije BiH biti oblačno, mjestimično sa padavinama, saopštili su meteorolozi.

Kisa

U Hercegovini se očekuje od 40 do 60 litara kiše po metru kvadratnom, a lokalno ta količina može biti i veća. Duvaće umjeren i jak jugo, a u Hercegovini i Krajini sa olujnim udarima, navode iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Ujutro će od jugozapada do juga biti oblačno sa jakom kišom, a postojaće i uslovi za grmljavinu. Na pojedinim područjima na zapadu padaće kiša, a na sjeveru, sjeveroistoku i istoku ostaće suvo i pretežno oblačno vrijeme.

Tokom dana slabe kiše biće u većini predjela, a na jugu će padavine biti obilne. Poslije podne na jugozapadu, zapadu i sjeveru mjestimično će biti kiše i pljuskova, dok će na jugu padavine početi slabiti.

Na planinama će biti snijega, ali prolaznog. Prestanak padavina u većini predjela očekuje se uveče i tokom noći, osim na istoku.

Jutarnja temperatura vazduha od tri do sedam, na jugu do 10, najviša dnevna od osam do 15 stepeni Celzijusovih, a na planinama na zapadu biće malo niža.

Meteorolozi i za naredne dane najavljuju promjenjivo vrijeme sa slabom kišom ili pljuskovima, na planinama slab snijeg. Biće svježe, a ponegdje i sa jutarnjim mrazom.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas preovladava umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne nešto manje oblačnosti bilo je u istočnim i sjeveroistočnim dijelovima.

Slabe padavine očekuju se u večernjim satima na zapadu. Od sredine dana pa do ponoći duvaće umjeren do jak južni i jugoistočni vjetar, povremeno i sa olujnim udarima.

Najviša temperatura vazduha danas je u 13.00 časova izmjerena u Doboju i Zvorniku - 16 stepeni, dok je najhladnije bilo na Bjelašnici, minus pet stepeni Celzijusovih.

Na Jahorini, na Čemernu i u Kupresu izmjeren je jedan stepen, u Kalinoviku i Gacku tri, na Mrakovici i u Nevesinju pet, na Han Pijesku i na Ivan-sedlu šest, u Bileći i Livnu sedam, na Sokocu i u Bugojnu devet, u Sarajevu, Mostaru, Mrkonjić Gradu i u Šipovu deset stepeni.

U Trebinju, Krupi na Uni, Novom Gradu, Ribniku i Rudom izmjereno je 11 stepeni, u Foči, Goraždu i Bihaću 12, u Bijeljini, Srebrenici, Neumu, Tuzli, Gradačcu, Sanskom Mostu 13, u Banjaluci, Prijedoru i Višegradu 15, a u Srpcu i Zenici 15 stepeni Celzijusovih.