Koliko puta nedjeljno čujete ono poznato pitanje "Šta ćemo za večeru?"

Pancerote domace

Sigurni smo da ste već izgubile inspiraciju i da se uglavnom vrtite u istom nedjeljnom meniju.

Zato smo mi tu da vas podsjetimo na neke zaboravljene recepte i damo vam prijedlog šta da spremate svojoj porodici i prijateljima.

Ovaj put vam predlažemo jedan topao brz obrok - punjene pancerote!

Pogledajte recept i saznajte kako da spremite ovaj specijalitet.

Potrebni sastojci:

500 g brašna,
oko 300 ml mlake vode, 1 svježi kvasac 2 kašičice soli, 1 kašičica šećera, 100 g kečapa, 1 kesica origana, 150 g šunke ili parizera isjeckane ili izrendane, 150 g sira (može i posni jer se lijepo topi) izrendanog, 1 jaje za premazivanje,
Susam za posipanje.

Priprema:

Korak 1: U vanglu stavite brašno i so, pa promješajte. Izmrviti kvasac direktno u tijesto, pa preko njega sipajte šećer i mlaku vodu i umijesite  mekše tijesto. Ako vam je tijesto rijetko dodajte još malo brašna po potrebi, a ako je tvrdo dodajte još malo vode. Tijesto za pancerote treba da se odvaja od zidova vangle i da se ne lijepi za prste. Prekrijte tijesto čistom krpom i ostavite na toplom mjestu da nadođe oko 1h (može i kraće, zavisi gdje stoji).

Korak 2: Kada je tijesto za pancerote nadošlo izvadite ga na pobrašnjenu radnu kuhinjsku površinu i podijeliti ga u loptice. Proizvoljno je koliko će loptica biti jer možete praviti i veće i manje pancerote. Svaku lopticu rastanjite oklagijom i jednu polovinu premažite kečapom koji ste predhodno pomiješali sa origanom.

Korak 3: Na kečap stavite po malo šunke i sira i preklopite pancerotu, pa je zatvorite viljuškom i odozgo malo izbockajte. Pancerote staviti u nauljen pleh ili na pek papir, premažite umućenim jajetom i pospite susam po njima. Pecite u rerni zagrijanoj na 200oC oko 3o min. Služiti toplo.

pancerote