Njemačka N-tv objavila je skicu “nove rute” kojom bi izbjeglice koje traže spas u Evropi mogle da se kreću, prema kojoj bi oni mogli iz Grčke da krenu ka Albaniji, preko Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske ka Zapadnoj Evropi.

migranti madekonija vojska

Kako javljaju mediji, na makedonskoj granici u mjestu Idomeni povećan je broj migranata i sada skoro 10.000 njih čeka da iz Grčke uđu u Makedoniju, navodi ta TV, prenio je podgorički portal CdM. Za migrante iz ratom zahvaćenih područja u prethodna dva dana je skoro obustavljen ulaz u Makedoniju kod Đevdelije, zbog strožih mjera kontrole i selektivnijeg porpuštanja.

Granicu mogu da pređu samo oni koji imaju potpunu dokumentaciju.

U Makedoniju dnevno može da uđe svega nekoliko desetina ljudi kako bi nastavili put ka Srbiji i zemljama Zapadne Evrope. Albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati prije tri dana saopštio da ta zemlja neće podizati zidove u slučaju da izbjeglice i migranti počnu da koriste tu zemlju za tranzit prema zemljama EU.

Nešto ranije, albanski premijer Edi Rama izjavio je da Albanija neće biti nova ruta za izbjeglice na putu ka Evropi zbog toga što nema "ni uslove, ni snagu, ni entuzijazam da spašava svijet dok drugi zatvaraju svoje granice".

Premijer Milo Đukanović ranije je kazao da će Crna Gora morati da zatvori svoje granice za migrante ukoliko to učine članice EU.

"Crna Gora će morati da zatvori svoje granice, ukoliko Makedonija zatvori granicu sa Grčkom, a granične restrikcije uvedu Mađarska i Austrija", rekao je Đukanović.