Muftija mostarski Salem Dedović istakao je da je sigurnost povratnika Bošnjaka na područje Trebinja i drugih istočnohercegovačkih opština na sasvim zadovoljavajućem nivou, kao i njihovo organizovanje vjerskih prava.

muftija mostarski dedovic trebinje

Dedović je danas novinarima u Trebinju rekao da postoje pitanja koja kao i sve druge građane interesuju i Bošnjake, a to su ostvarivanje ekonomskih prava- zaposlenja, pitanje socijalne sigurnosti, ali i ona koja se odnose na učešće Bošnjaka u lokalnim strukturama vlasti.

Nakon sastanka sa potpredsjednikom Republike Srpske Ramizom Salkićem i predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Edinom Mušićem u sjedištu Medžlisa Islamske zajednice u Trebinju, Dedović je istakao da je poruka iseljenicima da ne prodaju svoju imovinu, da ostanu vjerni svojim korijenima, kućama i gradovima odakle su otišli, te da nastoje organizovati svoj život na ovom prostoru.

Muftija je posebno dobrom ocijenio saradnju Muftijstva i Eparhije na području Hercegovine, ističući da je razumijevanje na uzlaznoj putanji, a istakao je i dobru saradnju sa gradom Trebinjem.

Salkić je istakao da Bošnjaci žele suživot u razumijevanju i toleranciji u svim opštinama Istočne Hercegovine, kao i da imaju status ravnopravnih građana na ovom području.

Dogovoreno je i da u narednom periodu predstavnici povratničkih zajednica iz Istočne Hercegovine pripreme prioritetne projekte važne za njihov život i povratak na ova područja i da ih i pošalju resornim ministarstvima.

Mušić je istakao da područje Istočne Hercegovine i Hercegovačko-neretvanski kanton u velikom mjeri imaju dodirne tačke, zajedničke ciljeve i interese, te da je veoma važno da postoji sinergija u podizanju kvaliteta života svih građana na ovim prostorima.

On je istakao da će Bošnjaci intenzivirati aktivnosti i po pitanju politike na ovim prostorima, naglašavajući da je nerealno da imaju kandidata za gradonačelnika Trebinja, ali da će, svakako, imati svoje kandidate za Skupštinu grada.