Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska razumije humanu dimenziju migrantske krize, ali da ne može prihvatiti bilo kakvo stacioniranje imigranata na svom prostoru.

Milorad dodik

Dodik je objasnio da Republika Srpska nema potencijal ni za jedan dan da servisira imigrante, s obzirom na neriješene probleme iz proteklog rata i činjenicu da na ovom području ima još 50.000 ljudi iz Hrvatske koji nisu riješili svoj status, kao i da ima mnogo interno raseljenih i povratnika.

Predsjednik Srpske kaže da ne gleda bezosjećajno na stradanja imigranata, ali ima odgovornost za Republiku Srpsku, koja ne može praviti kampove ili prihvatiti bilo kakvo stacioniranje imigranata na svom prostoru.
On je novinarima u Banjaluci rekao da Srpskoj ne treba ni evropski novac za to, jer on dođe prvih dana, a problemi ostaju, pa prema tome, onaj ko je proizveo krizu neka to i riješi.

"Mi nismo uticali na krizu na Bliskom istoku. Oni koji ovdje pokušavaju da prouzrokuju i nama krizu u kontinuitetu, međunarodna okupacija, upravo je dovela do toga da sada tamo imamo izvore migrantskih pokreta koji su takvi kakvi su", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, očigledno je da se Evropa od 560 miliona stanovnika nije mogla suočiti sa dva miliona izbjeglica i da to pokušava da redistribuira na Balkana.

"Nisam ni čuo da imigranti žele ovdje, ali imajući u vidu da ih tjeraju iz zapadne Evrope onda će oni ići bilo gdje, pa je moguće i da ovdje dođu", rekao je Dodik.