Dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji, koji su oteti u novembru, poginuli su u američkom vazdušnom napadu na baze terorističke organizacije "Islamska država" u libijskom gradu Sabrata, saopštio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

oteti srbi libija poginuli

Dačić je rekao da su Slađana Stanković i Jovica Stepić stradali u američkom napadu i dodao da će Srbija od Libije i SAD zatražiti zvaničnu informaciju.

"Dvoje otetih državljana Srbije u Libiji stradalo je u vazdušnom napadu američkih aviona na kamp `Islamske države`", rekao je Dačić na konferenciji za novinare, održanoj sa predstavnicima Bezbjednosno informativne agencije Srbije.

On je dodao da je Pentagon objavio da su juče bombardovali položaje koji su prijetnja za SAD.

"Juče popodne dobili smo informacije da je u tom napadu stradalo više stranih državljana, među kojima je dvoje naših državljana, diplomata. Tu informaciju nisu zvanično potvrdili libijski organi, očekuje se identifikacija žrtava", rekao je Dačić.

Otmica se dogodila u novembru prošle godine u gradu Sabrati na putu za Tripoli.

Kolonu vozila u kojoj je, osim službenika, bio ambasador Srbije Oliver Potežica, prvo su presjekli automobili sa otmičarima, koji su nakon napada na vozila srpske ambasade ispalili više hitaca iz automatskog oružja.

Bez pregovora, otet je automobil u kome su bili Stankovićeva i Stepić, a zvaničnioci Srbije su od zvaničnika Libije dobijali informacije da su živi i da se pregovara o njihovom oslobađanju.