U Andrićgradu je, u režiji Emira Kusturice, nastavljeno snimanje filma „Na Mliječnom putu“ čiji su glavni akteri, u glavnoj muškoj ulozi sam Kusturica i u glavnoj ženskoj italijanska glumica Monika Beluči koja je stigla u kameni grad na obali Drine.

Monika beluci

Pored njih, značajne uloge u filmu igraju Miki Manojlović i Sloboda Mićalović, koji su od juče takođe gosti Andrićgrada.

Slavna italijanska glumica iskoristila je pauzu u snimanju da posjeti Andrićev institut, gdje je na nju najveći utisak ostavila biblioteka „Ivo Andrić“.

Osoblje Instituta Moniki je poklonilo dva izdanja Andrićevih djela na italijanskom jeziku: „Na Drini ćuprija“ i „Prokleta avlija“.

Belučijeva je izrazila oduševljenje i zahvalnost, te rekla da će joj biti posebno zadovoljstvo što će, tokom svog boravka u Andrićgradu, u pauzama snimanja, čitati pomenute knjige u ovom autentičnom ambijentu.

Kostimirani glumci na ulicama Andrićgrada posebno ovih dana doprinose nesvakidašnjoj atmosferi u Andrićevom gradu, te izazivaju ogromno interesovanje građana i turista.

Planirano je da snimanje traje nerednih desetak dana.