Deveti Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" otvorili su večeras u Drvengradu na Mokroj Gori osnivač festivala Emir Kusturica i ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac.

Kustendorf 2016

Proslavljeni režiser je na otvaranje festivala doveo guske, one koje su po legendi spasile Rim, da sada pokušaju da spase srpski film. Guske su izvedene na festivalsku binu, na kojoj je izvedeno nekoliko scena iz opere "Dom za vešanje".

Kusturica, koji je otvorio festival u kuvarskoj uniformi, rekao je u obraćanju prisutnima da će se pobrinuti za hranu, koja stiže iz stiha Boba Marlija "Emancipuj sebe i izvuci se iz mentalnog ropstva".

"Guske u mom životu predstavljaju isto ono što predstavljaju u ciganskoj mitologiji. One su poredane u jednom nizu u kome je pretpostavka u mitologiji da su Romi preletjeli okean, a to je mjera ravna metafori koja održava jedan čitav narod", istakao je Kusturica.

On je podsjetio da festival traje zahvaljujući Vladi Srbije, koja svaki put pomaže festival, a novina je da je ove godine sponzor "Gazprom njeft" iz Rusije.

Ministar Tasovac nazvao je Kustendorf "festivalom za razvejavanje magle".

"Festivali poput ovog, gde se na jednom mestu mogu videti zvezde svetskog filma i pamtiti lica i imena ovih mladih ljudi, jesu mesta koja pokazuju da se može, mesta koja razvejavaju godinama taloženje magle srpske kulture", istakao je Tasovac.

On je rekao da je lijepo vidjeti da se to događa iz unutrašnjosti Srbije, iz njenog srca, kad već ne može iz sumornih beogradskih salona u kojima se "samozvani i međuzvani pripadnici elite pripremaju za novi krug teškog očaja". "Profesore, imam jedan predlog, molbu za vas - dajte mi guske da ih povedem u Beograd. Sa njima se put vidi bolje, nego sa mnogima koji su skoro uspeli da nas ubede da srpske kulture nema bez njih. Gde će nam biti kraj sa njima", rekao je Tasovac otvarajući "Kustendorf".

Za razliku od prethodnih godina, program otvaranja festivala održan je u dvorani, a Trg Nikole Tesle na Mećavniku ukrašen je parolama dobrodošlice na srpskom, njemačkom, kineskom, engleskom i ruskom jeziku.

Posjetioce festivala u večernjim časovima zabavljaće muzička grupa "Reinkarnejšn".

U glavnom programu festivala biće prikazano 17 filmova mladih režisera iz 11 zemalja.

Oni će se nadmetati za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, a o ovim nagradama odlučiće međunarodni žiri u kojem su filmski producent i autor dokumentarnih filmova iz EtiopijeMažida Abdi, srpska književnica i filozof Divna Vuksanović i italijanski filmski producent Flaminjo Zadra.

Francuskinja Dijan Baratje i Šveđanin Ištvan Borbaš izabraće najbolju fotografiju.

Kao i prethodnih godina, selektor takmičarskog programa je Dunja Kusturica.

Tokom festivala biće prikazani neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i predstavljeni njihovi autori i producenti. U šest festivalskih dana biće prikazani filmovi "Čitaj mi sa usana" Žaka Odijara, "Blago" Kornelija Porumboja, "Priča nad pričama" Matea Garonea, "Blanka" Kokija Haseija, "Mladost" Paola Sorentina i "Klan" Pabla Trapera.

Predviđena je i posebna programska cjelina u kojoj će biti riječi o ostvarenjima koji dovode u pitanje odnos izrabljivača i izrabljivanih, kao i klasne odnose unutar zapadnih društava.

U okviru ovog programa biće prikazani dokumentarni filmovi "O nasilju" Jorana Huga Olsona, "Kapetan Tomas Sankara" Kristofa Kupelina, "Nemačka mladost" Žana Gabrijela Perioa, kao i igrani film Đije Žangkea "Planine mogu da odu".

Poseban segment biće posvećen njemačkom producentu Karlu Baumgartneru, a tom prilikom će Emir Kusturica predstaviti svoj rad sa ovim istaknutim filmskim producentom i održati predavanje o čehoslovačkom reditelju Františeku Vlačilu.

"Kustendorf" se održava u organizaciji "Rasta internešnala", produkcijske kuća domaćina festivala, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije i kompanije "Gasprom njeft".

Festival se završava 27. januara, dodjelom nagrada i priznanja najboljim učesnicima.