Hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je narandžasti meteoalarm zbog olujnog vjetra koji će zahvatiti Hercegovinu, gdje se tokom noći očekuju olujni udari vjetra brzine do 80 kilometara na čas, dok, prema prognozama, početkom naredne sedmice stiže hladni talas sa temperaturom u planinskim krajevima i do minus 23 Celzijusova stepena.

saobracaj

Dežurni meteorolog Milica Đorđević rekla je Srni da stiže znatno hladniji vazduh, zbog kojeg će već sutra maksimalna dnevna temperatura biti od minus četiri do jedan, s tim da će tokom noći i sutra ujutro u većini krajeva biti umjeren do jak vjetar, a u Hercegovini olujni udari bure.

Đorđevićeva je naglasila da će vjetar u Hercegovini stvarati velike probleme, a moguće su štete slične onima kakve je oluja prije nekoliko dana nanijela u Banjaluci, kada je čupala drveće, lomila grane i čak dizala metalne konstrukcije.

"Sutra će biti još malo snijega, uglavnom na istoku, dok će u ostalim krajevima biti suvo. U ponedjeljak će maksimalna temperatura vazduha biti od minus pet do minus jedan, dok će tokom poslijepodneva razvedriti i dodatno zahladiti", istakla je Đorđevićeva.
Ona je navela da se u noći između ponedjeljka i utorka, 18. i 19. januara, i u utorak u ranim jutarnjim čaosvima očekuje najniža temperatura, od minus pet do minus 10 stepeni, na planinama i ispod minus 20 Celzijusovih stepeni.

"Nije isključeno da na primjer na Sokocu u utorak, 19. januara, bude zabilježeno i minus 23 stepena Celzijusova", rekla je Đorđevićeva.

Prema njenim riječima, najava obilnijih padavina za sada nema, a dobra vijest je da će u srijedu, 20. januara, temperatura porasti zbog naoblačenja i slabog snijega.

"Dnevne vrijednosti temperature biće od minus osam do minus tri, ponegdje na istoku minus 13, a planinama i dalje minus 20 stepeni. U mnogim mjestima tokom dana temperatura će biti oko ili čak iznad nule, na sjeveru tri četiri stepena u plusu", navela je Đorđevićeva.