Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada rekao je večeras u Narodnoj skupštini Srpske da podržava donošenje novog zakona o radu, jer postojeći nije dobar za radnike.

narodna skupstina

"Članovi Unije udruženja poslodavaca otkazali su ranije Opšti kolekivni ugovor, za kojeg se ne zna da li je na snazi ili nije, a u njemu je definisan topli obrok", rekao je Belenzada tokom rasprave o Prijedlogu zakona o radu po hitnom postupku.

Belenzada je rekao da je Konfederacija sindikata protiv bilo kakvih promjena po pitanju pauze i minulog rada.

On je rekao da treba stvoriti uslove da radnici u realnom sektoru u Republici Srpskoj mogu živjeti od plate.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da treba donijeti novi zakon o radu, pa omogućiti da dođe do izmjena ovog zakona nakon uspostavljanja socijalnog dijaloga u Republici Srpskoj.

"Nismo zadovoljni predloženim zakonskim rješenjem zato što ima dosta nedorečenosti i suprotnosti", istakao je Trivić u obraćanju Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Trivić smatra da ovaj prijedlog zakona treba da uspostavi zaštitu prava radnika - najniže plate, pitanje prekovremenog rada, godišnjeg odmora, kolektivnog pregovaranja, sindikalnog organizovanja, dok sve ostalo treba prepustiti dogovorima socijalnih partnera.

PREDSTAVNICI GRANSKIH SINDIKATA POVUKLI SE U SJEDIŠTE SAVEZA

Predstavnici granskih sindikata Saveza sidnikata Republike Srpske napustili su večeras plato ispred Narodne skupštine Srpske, gdje su predvodili proteste radnika koji su izrazili nezadovoljstvo zbog donošenja novog zakona o radu.

Oni su konsultacije o daljem djelovanju nastavili u sjedištu Saveza sindikata Republike Srpske.

Prethodno su se razišli i učesnici protesta u organizaciji Saveza sindikata Srpske, nakon čega je saobraćaj u ovom dijelu Banjaluke normalizovan.

Poslanici u Narodnoj skupštini razmatraju Prijedlog zakona o radu.