Na području Gacka aktivno je pet požara koji su zahvatili veliku površinu nepristupačnih planinskih terena, a neki od njih prijete i stambenim objektima i ugrožavaju stubove dalekovoda, rekao je Srni zamjenik komandira Vatrogasne jedinice u ovoj opštini Žarko Rudović.

gacko dodjela priznanja

Rudović je rekao da problem u gašenju ne predstavlja ljudstvo, već nedostatak vozila.

On je naveo da je požar koji je izbio prije tri dana zahvatio cijelu planinu Lebršnik, gje su izgorjele velike površine pašnjaka, te da se južni dio spustio do katuna u selu Žanjevice. "Vatrogasna ekipa je na terenu i sa mještanima gasi vatru koja ugrožava sijeno i katune", kaže Rudović i dodaje da je gašenje otežano zbog nepristupačnog terena.

Drugi požar koji vatrogasci gase je u rejonu sela Platice, sjeverno od Gacka, gdje gori cerova šuma i nisko rastinje, a treći bukti u selu Jasenik i ugrožava drvene stubove dalekovoda.
Rudović kaže da požar na području sela Dramešina ugrožava stambene objekte u kojima trenutno niko ne živi, a najnoviji požar koji je buknuo danas zahvatio je planinu Ivicu, zapadno od Gacka prema Nevesinju.

Rudović je rekao da su požari namjerno izazvani kako bi paša bila bolja.