Atoll-u Teti’aroa nalazi se u Francuskoj Polineziji, u Pacifičkom okeanu. Teti’aroa se sastoji od 12 manjih ostrva. Udaljen je 53 km od Tahitija. Atoll se prostire na ukupnoj površini od šest kvadratni km. Oko 585 hektara pijeska su podijeljena na 12 otočića sa različitih površina. Ostrva formiraju kružnu lagunu čiji je prečnik oko sedam kilometara. Ime ostrva na tahičanskom jeziku znači ostati po strani ili biti na distanci.

Atolu Tetiaroa

Atoll Teti'aroa ima posebno mjesto u srcima naroda Francuske Polinezije. To je vijekovima bilo mjesto za uživanje tahićanskih kraljeva iz dinastije Pomare. Godine 1904. atol je poklonjen doktoru Džonstonu Valter Vilijamsu, jedinom zubaru koji je živio i radio na Tahitiju.

Atolu Tetiaroa

Godine 1960. Marlon Brando je otkrio Teti'aroa dok je tražio lokaciju za film 'Pobuna na brodu Bounti'. Brando je unajmio lokalnog ribara da ga vozi od ostrva do ostrva. Vidjevši Teti'aroa  rekao je: “Ovo je veličanstvenije od svega što sam ikada vidio, od svega gdje sam ikada bio”.

Atolu Tetiaroa

Dok je trajalo snimanje, Brando se zaljubio u jednu Tahićanku. Ona se zvala Tarita Teripia i postala je njegova treća žena, a njen dom postaće i njegov raj. Uskoro, kupio je Teti'aroa atol koje je postao njegov dom i sklonište od spoljnog svijeta.

Brando je Tetiaroa kupio na lizing i u vlasništvu je njega i njegovih nasljednika. Zukup je na 99 godina. Kažu da je ugovor trebalo da bude na 100 godina, ali je Marlon to promijenio jer, kako je rekao: “ništa ne traje 100 godina, naročito ne ljubav, a ovo ostrvo je ljubav”.

Atolu Tetiaroa

Želeći da živi na atola, Brando je izgradio malo selo na Motu Onetahi u 1970. Ono se sastojalo od jedne avio piste, 12 jednostavnih bungalova, kolibe za kuhinju, trpezarije i bara. Sve je izgrađeno od lokalnih materijala, kokosovog drveta. Želeći da sve bude u skladu sa prirodom čak su i ogromne školjke upotrebljene za kupatila. Selo je postalo mjesto za prijatelje, porodicu i naučnike koji proučavaju ekologiju atolla i arheologiju. Tokom godina, Brando je provodio sve slobodno vrijeme na ostrvima, koristeći ga kao bijeg od bučnog života u Holivudu.

Atolu Tetiaroa

Danas, deceniju nakon njegove smrti, atol će postati najluksuzniji eko-odmaralište na svijetu. Kompleks "The Brando" planira da iskoristi materijale sa ovog ostrva i pretvori ih u izvore održive energije - solarnu energiju i kokosovo ulje.

Atolu Tetiaroa

U predsezoni, noćenje je oko 2,500 dolara, a usred sezone oko 4,142 dolara. To znači da bi odmor sa minimalnih tri noćenja u trokrevetnoj vili u ovom odmaralištu koštao čak 37,279 dolara. Sada ovo odmaralište sadrži 35 najluksuznijih vila, od kojih svaka ima svoj privatan dio plaže. Jednokrevetne sobe imaju oko sto kvadrata, dok dvokrevetne već imaju duplo više. Najljepši prostor u vili je terasa.

Atolu Tetiaroa

Pogledajte video.