Učenici Osnovne škole ’’Jovan Jovanović - Zmaj’’ iz trebinjskog naselja Bregovi bili su u prilici da kroz dva teleskopa pogledaju Mjesec starosti 10 dana koji je iz sazviježđa Ovna obasjao školu.

Posmatranje Mjeseca skola Bregovi

Posmatranje su organizovali trebinjski astronomi i Udruženje inovatora istočne Hercegovine u okviru programa ’’Inovacije i nauka u školama’’.

Cilj programa je da se učenici upoznaju sa razvojem nauke i tehnologije kroz stalne inovativne procese, a ovom prilikom uzet je savremeni amaterski teleskop kao primjer stalnih inovacija kroz istoriju ovog naučnog instrumenta i njegov uticaj na razvoj astronomije kao moderne nauke.

Zahvaljujući učiteljicama petih razreda ove škole: Radmili Anđelić, Slavici Ukropina, Milijani Anđelić i Snežani Milojević; oko 100 njihovih učenika (u četiri razreda), od kojih većina po prvi put, imali su priliku baciti pogled na Zemljinog kosmičkog pratioca.

Pored učenika petih razreda, još oko 50 drugih učenika i građana iskoristilo je priliku da pogledaju detalje Mjesečeve površine.

Voditelj posmatranja Miro Ilić, objasnio je učenicima istoriju razvoja teleskopa, geologiju Mjeseca, njegove fizičke veličine i nastanak.

Radoznalost učenika, njihovi komentari i zapažanja, pokazuje da kod trebinjskih osnovaca postoji zainteresovanost za nauku, ukoliko im se ona praktično predstavi.

Posmatranje Mjeseca skola Bregovi