Svežanj izgubljenih originalnih crteža slavnog srpskog naučnika i genija Nikole Tesle, koji je nedavno otkriven u jednoj antikvarnici u Feniksu u američkoj državi Arizona, otkriva kartu množenja za koju najveći umovi našeg vremena kažu da je savršena u svojoj jednostavnosti.

nikola tesla karta mnozenja

Riječ je o Teslinoj matematičkoj spirali. Teslinu kartu množenja otkrio je sasvim slučajno lokalni umjetnik Abe Zuka, a naučnici koji tvrde da pruža rješenja na mnoga neodgovorena pitanja u matematici vjeruju da je nastala u Teslinoj laboratoriji u Vordenklifu.

Crteži srpskog naučnika sa savršenom tablicom množenja bili su sakriveni u malom drvenom sanduku među svežnjem nacrta za raznorazne izume. Zuka koji je pronašao Teslinu matematičku spiralu nije imao mira. Osjetvši da u rukama drži nešto nevjerovatno vrijedno, odmah ju je fotokopirao u nekoliko primeraka i odnio, kako je rekao, različitim "zaluđenicima" - matematičarima, filozofima, kompjuterskim frikovima...

Jedan od matematičara koje je konsultovao predavač Džoi Greter odmah se bacio na posao otkrivši da je posredi veliko matematičko otkriće jer je srpski genije u jedan sistem ubacio tablicu množenja, dijeljenja, primarne brojeve, visoko složene brojeve...

"Otkriće je fenomenalno. Kada bismo uspjeli da đaci širom svijeta koriste ovu tehniku i malo se njome igraju, mogli bismo da prevaziđemo našu kulturnu averziju prema matematici. Teslina šema prikazuje u stvari spiralu sa 12 mjesta. Taj magični broj Tesli očigledno nije slučajan - 12 mjeseci u godini, 12 inča u stopi, 24 sata u danu, a 12 je djeljiv sa 2, 3, 4, i 6. Na svakih 12 brojeva postoji šansa da su 4 broja prosta. Poznata Teslina misao: 'Kad biste znali za veličanstvenost brojeva 3, 6 i 9, onda biste u rukama držali ključeve univerzuma'".
Naučnicima je za oko zapala još jedna sitnica na Teslinoj spirali - tablica datira od 12. 12. 1912.

Slučajnost ili još jedna zagonetka srpskog genija...