Obavještajne službe svuda u svijetu su jedna od najjačih karika u obezbjeđivanju nacionalne bezbjednosti.

obavjestajne sluzbe

Ovo su 10 najmoćnijih.

1. ISI: Direktorat ISI je glavna obavještajna služba u Pakistanu osnovana 1948. godine. Njena dužnost je da prikuplja krucijalne informacije u vezi sa nacionalnom bezbjednošću za potrebe Vlade Pakistana. "Amerikan Krajm Njuz" su proglasili pakistansku obavještajnu službu za najbolju i najjaču službu te vrste u svijetu. Sjedište ISI je u Islamabadu.

2. CIA: Od svih službi koje se bave bezbjednošću u SAD, poput FBI, DIA, NSA, najistaknutija i najpoznatija je CIA. CIA je osnovana 1947. kao jedna od najboljih i najnezavisnijih agencija na svijetu. Primarna funckija je analiza podataka o stranim državljanima, analizu podataka koje zahtijeva najviše rukovodstvo SAD, kao i posebne operacije za predsjednika SAD. Agencija se nalazi nekoliko kilometara od Vašingtona.

3. MI6: Britanski MI6 je osnovan nešto prije Prvog svjetskog rata kako bi se bavili aktivistima Njemačke vlade. Glavni štab im se zove "SIS Building" i nalazi se u Londonu.

MI6 je bio blisko umiješan u razne događaje u 20. i 21. vijeku ali to nije obznanjeno prije 1994. Agenti MI6 su zaduženi da pomno vode računa o unutrašnjim i spoljašnjim terositičkim aktivnostima, kao i o organizacijama i državama koje bi mogle da ugroze nacionalnu bezbjednost britanskog kraljevstva.

4. FSB: Ruski FSB je najkraće rečeno nasljednik nekadašnjeg KGB koji je djelovao za vrijeme SSSR. Osnovan 1995, FSB je posvećena posebno kontraterorizmu i radu na zaštiti interesa Ruske Federacije. Prema nekim podacima FSB ima 250.000 agenata koji rade tajno u zemlji ili kao strani špijuni u mnogim zemljama svijeta.

5. BND: Njemački BND formiran je tokom Drugog svjetskog rata kako bi špijunirao strategiju i planove neprijatelja, a nalaze se blizu Minhena.

Budžet njemačke federalne službe mjeri se u milijardama. Koriste najmoderniju opremu kako bi špijunirali neprijatelje u korist vlade, i smatraju se jednom od najbolje organizovanih obavještajnih službi na svijetu.

6. RAW: RAW predstavlja obavještajnu službu u Indiji koja je osnovana 1968. Ova obavještajna služba odgovara samo premijeru Indije dok nema nikakvu odgovornost prema parlamentu u toj zemlji.

Njena najveća odgovornost i zaduženje je da se bavi prikupljanjem podataka o mogućim terorističkim napadima. Glavna "meta" RAW je susjedni Pakistan.

7. DGSE: Ova francuska obavještajna služba posebno je zadužena za najosjtljivija pitanja koja se tiču državne bezbjednosti.

Ona nije poznata kao ostale obavještajne agencije ali je, kako tvrde njeni zvaničnici, uspjela da spriječi 15 terorističkih napada u Francuskoj. Pod sobom ima oko 5.000 agenata.

8. ASIS: Ova asutralijska obavještajna služba osnovana je 1951. od strane izvršne vlasti Komonvelta.

I pored mnogih kontroverzi ona je jedna od najboljih obavještajnih agencija na svijetu.

9. MSS: Kineska obavještajna služba čiji se glavni štab nalazi u Pekingu. Primarni cilj je kontraobavještajna djelatnost i zaštita državnih i političkih interesa.

MSS radi paralelno sa biroom za javnu bezbjednost. Agencija je osnovana od strane Komunističke partije.

10. MOSAD: Dobro poznata izraelska obavještajna služba koja se prije svega bavim prikupljanjem kontra terorističkim podacima kao i mnogim tajnim operacijama. Direktor agencije izvještaj podnosi premijeru zemlje.

Njihovi agenti su uključeni u prikupljanje značajnih podataka u korist Izraela. Njihova najbolja jedinica je Mostada koja je zadužena za mnoga ubistva i tajne operacije širom svijeta.