Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, u okviru posjete Sankt Peterburgu, sastao se danas sa privrednicima i menadžmentom preduzeća za proizvodnju turbina i opreme za hidroelektrane i termoelektrane.

Dodik sankt peterburg Predsjednik Srpske je rekao da su sa kompanijom koja je radila osnovnu opremu za termoelektrane "Gacko" i "Ugljevik", razgovarali na koji način se može ta oprema učiniti boljom i efikasnijom da bi proizvodila više električne energije.

Dogovoreno je da do kraja januara predstavnici i stručnjaci ove ruske kompanije dođu u Republiku Srspku i procijene kakave bi rekonstrukcije trebalo učiniti da bi se postigla bolja i sigurnija proizvodnja struje.

Dodik je danas razgovarao i sa ruskim bankarima o potencijanim investiranjima u Republiku Srspku.

- Pored toga, razgovarao sam sa jednom grupom bankara koji su već duže vrijeme prisutni na terenu, kao što su i predstavnici SSB banka i drugih banka, o njihovim eventualnim poslovnim aktivnostima u Republici Srspkoj i projektima koji bi nam omogućili podršku za proizvodnju i izvoz u Rusiju. Ovdje sam pričao sa privrednicima, prije svega, sa našim ljudima građevinarima, i ukazuje se dobra prilika, ali i potreba da naša građevinska preduzeća budu dodatno angažovana na prostoru Rusije, tj. da postoji mogućnost i da se ovdje bude prisutno. Naravno, to zavisi od sposobnosti naših građevinara i njihovog interesa da se tako nešto realizuje - izjavio je predsjednik Srpske za Radio-televiziju RS.

Večeras će u Sankt Peterburgu, u organizaciji gubernatora Sankt Peterburga Georgija Poltavčenka, Dodik prisustvovati velikom prijemu povodom Nove godine.

- Ovom prijemu će prisustvovati kompletan diplomatski kor iz Moskve i brojni visoki funkcionera federalnih vlasti Rusije - rekao je Dodik.

Nakon Sankt Peterburga, predsjednik Srpske otputovaće za Peking gdje će prisustvovati na investicionoj konferenciji koja će okupiti sve poslovne ljude koji ulažu i planiraju da ulažu u Republiku Srpsku u oblasti malih i srednjih preduzeća, industrije i primarne prerade poljoprivrednih proizvoda.