Odbornici Pokreta za Trebinje nisu danas prisustvovali usvajanju budžeta za narednu godinu, iako su dio skupštinske većine, poručujući da ne mogu snositi odgovornost za budžet kakav je ponuđen, a da prethodno nisu učestvovali u njegovoj izradi.

skupstina grada trebinje

Jedan od dvojice odbornika Pokreta za Trebinje Momo Bodiroga potvrdio je Srni da je odluka o neučestvovanju u radu Skupštine grada donesena na sjednici Predsjedništva stranke, izražavajući nezadovoljastvo što im nisu usvojeni predloženi amandmani na budžet.

"Prije nekoliko dana, u prisustvu predsjednika klubova SDS-a i PDP-a, dogovorili smo se da ponudimo neke amandmane da bi predloženi budžet donekle unaprijedili, ali nismo dobili potvrdu da su naši amandmani dobili saglasnost", pojasnio je Bodiroga.

On je istakao da Pokret za Trebinje kao lokalna partija ne može preuzeti odgovornost za nešto u čemu nisu učestvovali.

Bodiroga je naveo da su među amandmanima koji nisu prihvaćeni prijedlog da se Centru za rehabilitaciju pri Domu zdravlja kupe neke uređaji i da se jedina policijska organizacija Udruženje veterana treći odred stavi na budžet.

On je neprihvatanje tog prijedloga nazvao apsurdom, jer, kako je rekao, niko od sedamdesetak mladića te jedinice nije izašao iz rata bez povreda, a neki od njih su živote dali da odbranu otadžbine.

Bodiroga nije demantovao da su tražili od gradonačelnika da im se ispune ranije data obećanja i da dobiju nekoliko radnih mjesta, kao i da se veća sredstva odobre za Agenciju za razvoj malih i srednjih preduzeća koja im pripada, naglašavajući da je tačno da su tražili sredstva, ali minimalna za kupovinu opreme.

Na pitanje da li je na pomolu "raspad" koalicije, Bodiroga je rekao da je Pokret za Trebinje spreman na razgovor sa svim političkim partijam u gradskom parlamentu.

On je napomenuo da Pokret za Trebinje nema potpisan nijedan koalicioni ugovor sa partijom već samo sa gradonačelnikom o podršci, ističući da je samo "tridesetak odsto iz tog ugovora ispoštovano".

Odbornici opozicije smatraju da je na pomolu raspad skupštinske većine i da su očigledni problemi među koalicionim partnerima, dok iz Pokreta za Trebinje poručuju da su oni otvoreni za razgovor sa svim političkim partijama u trebinjskom parlamentu koje rade za dobrobit građana i da će organi partije odlučiti o njihovom budućem djelovanju.

Šef odborničkog kluba SNSD-a Zdrvko Butulija istakao je da je očigledno da je Pokret za Trebinje nezadovoljan prijedlogom budžeta, napominjući da o tome govori ukupno 50 podnesenih amandmana.

"Sve to ukazuje da je budžet loše pripremljen i sigurno je da se u Skupštinskoj većini neke stvari klimaju", rekao je Butulija Srni, ističući da je za očekivati da u narednom periodu tih nezadovoljastava bude još više.

On je naglasio da je SNSD od ranije upozoravao na samovolju gradonačelnika. "Sigurno će i drugi odbornici skupštinske većine takve stvari sve teže podnositi", kaže Butulija.

Skupština grada Trebinja usvojila je danas budžet za 2016. godinu u iznosu od 24.920.000 KM. Budžet je za 50.000 KM manji u odnosu na nedavno usvojeni nacrt, a veći je za 18,7 odsto od rebalansiranog budžeta za 2015. godinu.