Atletičar Amel Tuka i džudistkinja Aleksandra Samardžić najbolji su sportisti BiH za 2015. godinu u izboru koji organizuju "Nezavisne novine" i Radio-televizija BiH.

Amel tuka i aleksandra samardzic

NJima su ova priznanja uručena na večerašnjoj manifestaciji u Sarajevu, u prisustvu velikog broja gostiju i zvanica iz sportskog, političkog i javnog života BiH.

Prema odluci stručnog žirija, Tuka je epitet najboljeg zaslužio fantastičnim rezultatima od kojih se izdvaja bronzana medalja sa Svjetskog prvenstva u atletici u Pekingu.

On je odlične rezultate postigao i na mitinzima Dijamantske lige, a u Monaku je istrčao 1.42.51 minuta što je osim rekorda BiH i najbrže vrijeme na 800 metara u 2015. godini u svijetu.

Osim Tuke, u najužoj konkurenciji za najboljeg sportistu još su bili košarkaš DŽenan Musa i džudista Harun Sadiković.

Samardžićeva je ove godine osvojila dva evropska odličja. Na Evropskom prvenstvu do 21 godine u austrijskom Obertvartu bila je bronzana, a do srebra je stigla i na Evropsko prvenstvo za mlađe seniorke u Bratislavi.

Bila je i zlatna na Balkanijadi u Sofiji, te na Evropskim kupovima u Sarajevu i ruskom Orenburgu.

Osim nje, u najužoj konkurenciji za najbolju sportistkinju bile su biciklistkinja Lejla Tanović i košarkašica Marica Gajić.

Nagrade su dodijeljene u 12 kategorija, a titulu najbolje ekipe u BiH u prošloj godini ponijela je kadetska košarkaška reprezentacija BiH koja je aktuelni šampion Evrope.

Selektor ove reprezentacije Josip Pandža izabran je za najboljeg trenera u 2015. godini u BiH.

Za najperspektivnije sportiste proglašeni su član kadetske košarkaške reprezentacije BiH NJegoš Sikiraš i mlada plivačica i vlasnica više od 40 titula Emina Pašukan.

Nagradu za razvoj sporta dobio je biciklista Tihomir Kuvalja za sve što je sportu dao u proteklih 50 godina.

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena legendi Travnika i fudbala u BiH Elvedinu Varupi, te Asimu Šakiću, čovjeku koji je cijeli život posvetio stonom tenisu i radu sa mladima.

Najbolja u sportu za osobe sa invaliditetom je članica Košarkaškog kluba invalida "Vrbas" Biljana Nedić, a najbolja ekipa reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci.

Izbor najboljeg sportiste BiH, koji je ove godine 15. jubilarni, održan je pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i uz partnerstvo sa Olimpijskim komitetom BiH.