NATO nije dobrodošao u Crnu Goru, to je poruka organizatora večerašnjeg velikog anti-NATO protesta ispred zgrade Skupštine, gdje se okupilo više hiljada građana iz svih djelova Crne Gore.

protesti opozicije podgorica crna gora

Veliki broj građana koji se odazvao protestu kao i skandiranja upućena NATO-u i režimu jasna su poruka šta je volja naroda Crne Gore.

„Ubice, ubice“, „Ne u NATO, ne u rat“ i neizostavne poruke upućene posljednjem evropskom diktatoru - Milu Đukanoviću - „Milo ubico“, skandirali su okupljeni građani.

Bivši predsjednik Vlade Jugoslavije i bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović, dočekan je uz skandiranje i aplauz. On je kazao da je pitanje ulaska Crne Gore u NATO pitanje pred kojim narod ne smije da ćuti.

„Bombe su padale po cijeloj Crnoj Gori 1999-te, ne samo po Murini, nego i po Podgorici i našem primorju. Da li misle da jedno izvinjenje da promijeniti sve? Crnogorci to ne mogu da zaborave“, poručio je Bulatović i dodao: „Na našim rukama nema nevine krvi, a na NATO rukama postoji. Kao ozbiljni ljudi mi imamo obavezu da se suočimo sa ozbiljnim prilikama. Onima koji nisu ovde moramo da kažemo da smo mi sami sebi najbliži. Ovo je želja da se drugi dio Crne Gore usaglasi sa nama i da se ne potkusuravamo zbog uspomena iz prošlosti“.

Prema riječima Milana Kneževića, lidera DNP-a, režimska servilnost ide po NATO standardima „do toga da mijenjaju naš sveti krstaš barjak sa NATO čiča glišom. Đukanović je preuzeo obavezu na sebe da u slučaju rata između NATO i Rusije šalje Crnogorce i Srbe na našu zaštitnicu Rusiju".

Ispred pokreta Sloboda narodu, građanima se obratio Boško Vukićević koji je istakao da je zahtjev slobodnih građana Crne Gore fer referendum sa samo jednim jasnim pitanjem: „Da li želite da Crna Gora ostane vojno neutralna?“.

„Mi tražimo slobodni i fer referendum sa ravnopravnim uslovima na to nas obavezuje mnoštvo razloga, prvenstveno naša istorija, isva za slobodu prolivena krv da odbranimo Crnu Goru od Montenegra i dukljanskog zlog cara koji priziva još jednom zlo nad nama", poručio je Vukićević.

On je istakao da je Milo Đakonović jedinstven po tome što je tražio da se bombarduju sjever Crne Gore, iako je u isto vrijeme bio vrhovni komandant Crne Gore.

„Neću se koristiti rečnikom Đukanovića kad govorim o njemu, jer bitangi uostalom ima dosta. Đukanović zaslužuje jedno drugo ime koje ga izdvaja od svih njegovih prethodnika ne samo u našoj istoriji, već u svjetskoj. Đukanović je po riječima francuskog predsjednika Žaka Širaka i američkog Bila Klintona, tražio da se bombarduje sjever Crne Gore. Upravo ga to čini jedinstvenim. On je jedini vrhovni komandant koji je tražio od neprijatelja da bombarduje svoj narod i državu, a nakon toga ga prizvao da dođe i da ga okupira", istakao je Vukićević.

Okupljeni građani nosili su zastave Srbije, Nove srpske demokratije, Radničke partije. Vijorili su se i dva Krstaš barjaka, a istaknut je bio i transparent "Mi nismo za rat, a vi?"

Na čelu je bila grupa mladih sa transparentom "Volimo te otadžbino naša", a iza njih su išli lider Nove Andrija Mandić i Momir Bulatović.

Okupljeni su klicali predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i "Kosovo je srce Srbije".