Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić danas je u Trebinju rekao da rezultati anketa pokazuju da je interes mladih na području Republike Srpske za konzumiranje droga znatno smanjen i da je mnogo manji u odnosu na zemlje okruženja.

mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti

Vasić je istakao da je određene ankete međunarodnih službi koje su sprovođene prije dvije godine pokazale da je Republika Srpska prešla među države gdje interes za droge znatno manji nego što je bio.

Na obilježavanju centralne manifestacije "Mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti" u Osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj", Vasić je istakao da je Trebinje izabrano za završnu manifestaciju jer je to područje kojim se krijumčare znatne količine narkotika, a gdje policijska struktura, zbog broja stanovnika i ogromnog prostora, nije u mogućnosti da tome odgovori na željeni način.

"Možemo biti zadovoljni radom policije u Trebinju, ali za jedan uspješniji rad i značajnije pljenidbe potrebna je bolja saradnja sa Graničnom policijom, kantonalnim policijama i policijom Federacije BiH, jer će to omogućiti da se ovi kanali krijumčarenja zatvaraju i da ih kriminalci izbjegavaju", istakao je Vasić.

On je dodao da policija Republike Srpske smatra da borba protiv narkomanije treba da bude jedan od najbitnijih i najvažnijih prioriteta, ne samo policije već i cijelog društva.

Predsjednik Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Milan Latinović istakao je da u svim sredinama postoje pokazatelji o prisustvu opojnih droga koje se u manjim količinama zloupotrebljavaju, ali to upozorava i podstiče na mjere i aktivnosti kako bi se preventivno djelovalo i spriječilo širenje.

On je istakao da je Komisija u prethodnom periodu radila na izradi programa koji se primjenjuje u šestom i sedmom razredu kako bi edukovali učenike i ukazali na štetno djelovanje opojnih droga, te izradila priručnik za roditelje.

"I u narednom periodu Komisija će, zajedno sa institucijama Vlade Republike Srpske, javnim ustanovama i nevladinim sektorom nastaviti na borbi protiv zloupotrebe opojnih droga", rekao je Latinović.

O preventivnom djelovanju, organizovanju radionica za pedagoge, psihologe, socijalne radnike, direktore škola, te o preduzetim mjerama za sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe droga govorila je u ime Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Dragana Lukić.

Ona je istakla da na osnovu istraživanja, prisustva droge u školama nema, naglašavajući da su dešavanja van škole stvar drugih organa.

Predstavnik nevladinog sektora iz Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Vlade Republike Srpske Sanja Stanić istakla je da ovaj sektor mnogo pažnje posvećuje primarnoj prevenciji koja je značajna u sprečavanju posljedica koje sa sobom nosi zloupotreba opojnih droga, kao i edukaciji najranijeg uzrasta o posljedicama konzumiranja droga.

U ime domaćina i organizatora manifestacije prisutne je pozdravi direktor Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" Darko Jegdić koji je istakao da ovakve i slične aktivnosti treba u svima da probude svijest o mogućim posljedicama bolesti zavisnosti.

U okviru manifestacije u objektu škole otvorena je izložba učeničkih radova i prikazan igrokaz o temi "Opasnosti od bolesti zavisnosti", nakon čega su na platou ispred škole pripadnici MUP-a Republike Srpske izveli taktično pokaznu vježbu koji je posmatralo više stotina učenika.

Obilježavanje Međunarodnog mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti nastavljeno je programskim aktivnostima u domu zdravlja i Bolnici Trebinje.

pokazna vjezba trebinje

pokazna vjezba trebinje

pokazna vjezba trebinje

pokazna vjezba trebinje