Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da policijske i ostale strukture na nivou BiH i Republike Srpske moraju međusobno da sarađuju da bi se izbjegle situacije poput današnje u Novom Gradu, koja je mogla imati katastrofalan ishod.

Nenad Stevandić

Stevandić je istakao da su policajci u Novom Gradu danas reagovali trezveno, te da je Republika Srpska uputila poruku mira i da mora da postoji koordinacija, te da se poštuje ustavni suverenitet Republike Srpske i BiH.

"Ako smo mi ti koji pozivamo na saradnju, onda svu krivicu za sve što se može loše desiti preuzimaju oni koji neće da sarađuju", rekao je Stevandić, koji kaže da se danas mogla desiti katastrofa poslije čega više ništa ne bi bilo isto.

Stevandić za Radio-televiziju Republike Srpske ističe da u stanici policije rade naoružani ljudi sa dugim cijevima, jer je bezbjednosna situacija usložnjena nakon terorističkih napada, zbog čega mora da postoji koordinacija i saradnja.

"Ako neko drugi upada u policiju, a ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske nije obaviješten od direktora Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ da će doći neka druga struktura u policiju, kako onda očekivati da će oni reagovati. To je osnovna greška i institucije BiH to ne smiju da rade", rekao je Stevandić.

On je istakao da je najnormalnije da ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske bude obaviješten da će SIPA doći u policiju i da zajedno uzmu dokumentaciju koja im treba.

"Drugi problem je što sad svaki terorista može da obuče uniformu i napiše na njoj SIPA i raznese policijsku stanicu. Zato mora da postoji koordinacija ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, direktora SIPA, Tužilaštva BiH i to je svrha današnjeg zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske", kaže Stevandić.

Srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH, dodao je on, znaju šta srpski narod o tome misli i moraju da participiraju u skladu sa većinskim mišljenjem svog naroda.

"Nadam se da oni neće izbjeći tu vrstu svoje odgovornosti", rekao je Stevandić.

On je istakao da narod očekuje ozbiljne ljude koji se bore za mir, koji znaju da organizuju rad policije, suda i tužilaštva, te dodao da je ono što je Republika Srpska uradila korak ka tome boljem.

"Prvo, poslali smo poruku da mi ne stojima ni iza jednog zločina, pa će oni koji su krivi i odgovarati. Niko nije zaštićen. Drugo, tražimo da se poštuje ustavni status Republike Srpske. Treće, tražimo da postoji koordinacija policijskih institucija koje se bave zaštitom ustava, prava, poretka i oni moraju da sarađuju. Šta ima normalnije od toga? Da su te tri stvari poštovane, mi ne bi danas imali ovu sjednicu", rekao je Stevandić.

Pripadnici SIPA, prema nalogu Tužilaštva BiH, na području Novog Grada sproveli su danas opsežnu akciju u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, tokom koje je uhapšeno pet Srba i izvršen pretres u zgradi opštine Novi Grad, u Policijskoj stanici Novi Grad i komunalnom preduzeću "Komus". Narodna skupština Republike Srpske podržala je danas zaključke Vlade Srpske da se zbog protivustavnog djelovanja SIPA prekida saradnja sa ovom agencijom, Sudom i Tužilaštvom BiH.