U Trebinju su prvi put prijavljeni slučajevi korupcije posredstvom obrasca antikoruptivne mreže "Akaunt", čijem pravnom timu će biti proslijeđene prijave na dalje procesuiranje, rekao je danas u Trebinju Predrag Pujić, direktor "Omladinskog centra", koji je dio ove mreže.

korupcija

Pujić je istakao da je riječ o nekoliko prijavljenih slučajeva, ali da nije upoznat sa sadržajem obrazaca, ni na šta se konkretno prijave odnose.

Nakon okruglog stola "Uloga lokalne zajednice i nevladinih organizacija u borbi protiv korupcije", koji je održan povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korpucije, Pujić je naglasio da se građani teško odlučuju da popune obrasce i da prijave korupciju, iako u neformalnom razgovoru tvrde da je ima.

Direktor nevladine organizacije "Oaza" Nedjeljka Ilijić istakla je da je jedan od uzroka nesaradnje građana po pitanju prijave koruptivnih radnji – nepostojanje kvalitetnih mjera zaštite građana spremnih da prijave slučajeve korupcije.

"Zakon o njihovoj zaštiti je štur i ne precizira mjere zaštite, zbog čega se mora raditi na njegovom poboljšanju", istakla je Ilijićeva.

Iz nevladinih organizacija ističu da je veoma važno da se pozitivno riješe slučajevi nakon korupcije, jer snaže povjerenje u institucije, ali i ohrabruju građane.

Direktor organizacije "Stop mobing" Anica Ramić ističe da su od 2008. godine u nekoliko slučajeva pozitivno riješene prijave koji se tiču nezakonito naplaćenih zdavstvenih usluga, te da im je refundirano ono što je bespravno naplaćeno.

Nevladine organizacije mreže "Akaunt" uputile su cirkularno pismo svim lokalnim zajednicama sa zahtjevom da poštuju ili novim aktima poboljšaju postojeću regulativu kako bi obezbijedili zakonit i transparentan rad i smanjili prostor za pojavu koruptivnih radnji.