Zamjenik šefa Misije Japana u BiH Mijazaki Kazumasa posjetio je u Trebinju Osnovnu školu "Jovan Jovanović Zmaj" u kojoj se vrši rekonstrukcija sistema centralnog grijanja, za što je Vlada Japana donirala 127.496 KM.

osnovna skola jova jovanovic zmaj trebinje

Projekat podrazumijeva rekonstrukciju postojećeg sistema centralnog grijanja i kotlovnice, kao i ugradnju novih radijatora, čime su stvoreni bolji uslovi za vaspitno-obrazovni rad učenika i zaposlenih u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Kazumasa je danas izrazio zadovoljstvo što je Vlada Japana doprinijela da učenici ove škole imaju bolje uslove za rad, te istakao da će i ubuduće nastaviti da se ulaže u sektor obrazovanja.

Direktor škole Darko Jegdić zahvalio je Vladi Japana za vrijednu donaciju i istakao da je dotrajalost sistema grijanja godinama predstavljala veliki problem.

Jegdić je podsjetio da je ugovor za projekat grijanja sa ambasadom Japana u BiH potpisan 2011. godine i da je naredne godine izgrađena kotlovnica, a da je 2015. zamijenjeno svih 114 radijatora. Zamjena cijevne mreže planirana je za sljedeću godinu.

On je napomenuo da, iako će grijanje biti znatno poboljšano, problem još nije potpuno riješen, jer su spoljašnji otvori stari i dotrajali, zbog čega ih je neophodno što hitnije mijenjati.

"Veliku zahvalnost dugujemo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovom kabinetu za donaciju od 50.000 KM koju ćemo utrošiti za zamjenu jednog dijela otvora", rekao je Jegdić i dodao da isto toliko treba da bi svi otvori bili zamijenjeni.

Jegdić je izrazio nadu da će škola naći i preostali novac, napominjući da su aplicirali i za projekte energetske efikasnosti.

Ceremoniji primopredaje radova prisustvovali su i predstavnici Grada Trebinja, a učenici Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" i nastavnici izveli su prigodan muzički program.