Zamjenik šefa Misije Japana u BiH Mijazaki Kazumasa prisustvovao je danas u Nevesinju ceremoniji primopredaje novog sistema centralnog grijanja u Osnovnoj školi "Risto Proroković", za čiju je ugradnju i renoviranje učionica japanska vlada donirala 181.594 KM.

osnovna skola risto prorokovic nevesinje

Kazumasa je istakao da je ulaganje u obrazovanje prioritet Vlade Japana jer je talentovana i obrazovana omladina budućnost zemlje.

Vlada Japana u posljednjih 19 godina donirala je BiH više od 40.000.000 KM za projekte u sektoru osnovnog obrazovanja, čime je omogućena izgradnja i opremanje 11 novih osnovnih škola i obnova i opremanje više od 70 postojećih školskih objekata.

Direktor škole Milan Bejatović rekao je da su završetkom radova na sistemu za grijanje i renoviranju školskog objekta poboljšani uslovi za vaspitno-obrazovni rad za oko 960 učenika koji pohađaju ovu školsku ustanovu, kao i za veći broj nastavnika i saradnika.

"Peći na drva, dim i prašinu sada su zamijenili topli radijatori što je veoma važno za zdravlje učenika", rekao je Bejatović.

On je napomenuo da je u daljem periodu neophodno sanirati i oronulu fasadu, zamijeniti prozore, opremiti kabinete, i zbog bezbjednosti ograditi školsko dvorište.

Bejatović je zahvalio Vladi Japana za donirana sredstva, posebno zbog toga što su imali sluha da ulažu u ovu školu koja je, kako je naveo, prije nekoliko godina više ličila na pećinu nego na obrazovnu ustanovu.

Ceremoniji primopredaje radova prisustvovao je i načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović koji je istakao da o značaju i veličini donacije najbolje govori poređenje sa investicionim ulaganjima Opštine, koja za sve investicije u budžetu, izdvaja od 200.000 do 400.000 KM.

U znak zahvalnosti Vladi Japna učenici Osnovne škole "Risto Proroković" izveli su kulturno-muzički program.

U posljednje tri godine za uređenje objekta škole i rekonstrukciju fiskulturne sale Vlada Republike Srpske izdvojila je oko 170.000 KM, a opština Nevesinje oko 20.000 KM.

novo centralno grijanje osnovna skola nevesinje