Predstava „Čekajući Marčela“, produkcijski proizvod pozorišta Male stvari iz Trebinja i Teatra Fedra Bugojno, doživjela je proteklog vikenda svoje 70. igranje na sceni beogradskog pozorišta Teatar Levo, u okviru pozorišnog festivala „Open fest“.

Cekajuci marcela beograd

Ovo beogradsko igranje izvedeno je u sklopu turneje koja je obilježila čitavih pet godina postojanja same predstave.

Naime, predstava je svoju premijeru doživjela u Bugojnu, 4. decembra 2010. godine, a 4. decembra ove godine, igranjem pred bugojanskom publikom, obilježen je ovaj značajan jubilej - kako za ovu predstavu, tako i za pozorišnu istoriju čitave Bosne i Hercegovine.

Rađena po tekstu Stefano Ričija i Đanija Fortea, a u režiji Željka Miloševića, „Čekajući Marčela“ nosi sa sobom nekoliko kurioziteta. Ona je, naime, nastala kao prva međuentiteska koprodukcija na prostoru BiH, nakon nemilih događaja početkom 90-tih godina. Takođe je, u novijoj istoriji, srušila sve rekorde po broju igranja, što se tiče samog Trebinja.

Doživjela je gostovanja na prostoru gotovo čitave bivše Jugoslavije – u više navrata gostovala je u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori, a posebno izdvajamo igranje i u glavnom gradu Češke – Pragu.

Takođe, ono što svakako moramo posebno izdvojiti su i nastupi na 6. Interdisciplinarnom festivalu Dani Malih stvari, Trebinje, učešće na 31. Festivalu pozorišne igre u Jajcu 2012., te igranja u čast nagrađenih na festivalima pozorišta u Hrvatskoj (Hvar) i Sloveniji (Postojna).

Jubilarno, 50. izvođenje predstave upriličeno je 25. februara 2015. godine u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Akteri predstave, glumci Vladan Popović i Željko Milošević, ističu kako je pravo zadovoljstvo igrati „Marčela“, jer predstava izaziva zaista sjajne reakcije kod publike i komunicira sa ljudima na jedan intiman, emotivan i komičan način, u kojem zaista svako može da pronađe komadić samoga sebe.

Cekajuci marcela beograd

Po svojoj suštini i dramskoj odrednici tragikomedija sa elementima apsurda, ova se predstava svojom temom bavi ljudskom sudbinom i kroz praktične, životne situacije, vodi nas kroz nekoliko paralelnih priča koje se stapaju u jedan zajednički imenilac – ljudska otuđenost.

„Marčelo“ o otuđenosti priča kroz pet različitih žanrovskih slika, i u svojoj krajnjoj instanci se bavi onom, možda i najbolnijom vrstom otuđenosti – otuđenošću čovjeka od sebe samog.

Publika, prema tome, nakon što pogleda ovu predstavu, svakako ima razloga i da se od srca nasmije, ali isto tako ima i razloga da izađe iz pozorišta sa upitanošću o položaju čovjeka u savremenom društvu, u kojem, naizgled neprimjetno, ali isto tako i neosporno, postajemo sve udaljeniji jedni od drugih, pa i od sebe samih.

Nakon decembarske turneje, u sklopu koje je odigran u Trebinju, Bugojnu i Beogradu, „Čekajući Marčela“ nastavlja svoj život na proljeće, kada će se organizovati turneja na prostoru sjeverne i centralne Srbije.

Ostaje nam samo da poželimo „Marčelu“ da dočeka i proslavi i svoje 100. izvođenje!