Novogodišnji i božićni praznici prava su prilika za kićenje jelke, ukrašavanje prostorija i prazničnog duha koji nas u to vrijeme omame kako miris pečenih kestenja na ulici.

nova godina

To je vrijeme kada je porodica na okupu kada se razmjenjuju pokloni i kada pravimo planove za predstojeću godinu.

Ono što najviše raduje mališane ali i odrasle jeste svakako ukrašavanje i kićenje jelke.

Međutim, mnogi od nas ne znaju koji je zaista pravi razlog zbog kojeg se to čini. Ali, sve je to lijepo objašnjeno u jednoj ruskoj bajci.

Naime, iznad pećine u kojoj je Hristos rođen rasla su tri drveta – bor, kedar i jela. Njih je obasjala svjetlost Hristovog rođenja, pa su poželjeli da i oni nešto poklone.

Kedar je zatresao svoje grane i pred pećinu su pale iglice prepune divnog mirisa. Bor je spustio najlepše šišarke. Dok je sirota jela gorko plakala, zbog toga što ona nije imala mirisnog ulja u iglicama, niti šišarke. Njene suze je vidjela zvijezda pa se sažalila.

Poslala je jednu malenu zvjezdicu da se spusti na njen vrh. Tada je ona zasjala zvjezdanom svjetlošću i, duboko se klanjajući, spustila zvjezdicu pred pećinu gdje je u jaslama na slami ležao Hristos.

Zato se i danas na vrh jelke stavlja zvjezdica, kao znak ljubavi prema Hristu.

Pokloni koji se postavljaju ispod jelke jesu podsjećanje na Hristovo rođenje i upravo ta radost treba da obraduje djecu.