Služenjem parastosa u Crkvi Svetog cara Lazara i polaganjem cvijeća ispred spomen-ploče pripadnicima MUP-a u zgradi Centra javne bezbjednosti /CJB/ Trebinje, danas je Udruženje veterana Trećeg odreda Specijalne brigade policije "Hercegovina" obilježilo 23 godine od formiranja. odred specijalne policije

Predsjednik novoosnovanog udruženja Dejan Bodiroga podsjetio je da su ovaj odred činili pripadnici iz cijele Hercegovine i da je bio u sastavu Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske.

"Odred je bio sastavljen od mladih momaka koji su u prosjeku imali 22 godine. Bili smo jedna mobilna jedinica spremna da za 10 minuta iz svoje baze krene na bilo koje ratište Republike Srpske", rekao je Bodiroga, napominjući da je u posljednjem ratu poginulo 12 pripadnika Odreda.

Ukazujući na težak ratni put, Bodiroga je i izrazio nadu da sadašnji pripadnici Specijalne jedinice svoja znanja i vještine neće morati dokazivati u ratnim uslovima.

On je napomenuo da će veterani odreda "Hercegovina" pomoći Centru javne bezbjednosti u podizanju spomenika svim poginulim pripadnicima MUP-a sa područja Hercegovine.

odred specijalne policije

Komandant Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske Dragan Ribić kaže da sadašnji pripadnici Specijalne jedinice MUP-a nastavljaju tradiciju koju je u ratu započela specijalna brigada policije.

On je istakao da su svi ponosni na prošlost ove brigade i na sve što je devet specijalnih odreda učinilo na stvaranju Republike Srpske.

"Obilježavanje Dana osnivanja Odreda je posebna prilika da se sjetimo onih koji su dali živote za Srpsku, da ne zaboravimo težinu rata koji smo iznijeli na svojim leđima i da mladoj generaciji ostavimo na čuvanje i uspomenu tu svijetlu tradiciju koju smo ostavili iza sebe", istakao je Ribić.

Obilježavanju su prisustvovale brojne delegacije veterana, opštinskih boračkih organizacija i predstavnici opština istočne Hercegovine.

odred specijalne policije