TIVAT - Kraj godine obično je vrijeme kada se svode računi u dvanaestomjesečnom radu. To je bio razlog i druženje predstavnika Luštice Development AD sa novinarima u Tivtu, kojima su predstavili svoj učinak u odlazećoj 2015., kao i planove u narednoj godini.

lustica bay

Aktuelna godina za ovo preduzeće bila je vrlo uspješna jer su izgrađeni prvi rezidencijalni objekti, dok su stambene jedinice predate korisnicima na upotrebu, istakao je Daren Gibson, izvršni direktor Luštice Development, koja gradi novi turistički grad na Jadranu - Luštica Bay, na ostrvu Luštica u blizini Tivta, vrijedan više od 1,1 mlijardu evra.

"To je bio za nas veliki uspjeh. Dobili smo i povratne informacije o kvalitetu i iskustvu naših klijenata koji žive u tim objektima. U ovom periodu organizovali smo brojne manifestacije, izložbe, golf, jogu. Kao kulminaciju svega, imali smo veliki lanč porti u oktobru na kome je bilo više od 300 zvanica", rekao je Gibson i najavio za sljedeću godinu realizaciju i ostalih predviđenih građevinskih projekata.

daren gibson Kompanija je prije nekoliko dana započela i sa izgradnjom novih 45 stambenih jedinica u naselju, čija izgradnja će biti završena u 2016. godini, a u godini pred nama najavljena je izgradnja prvog hotela i golf igrališta. U martu bi trebala da počne i izgradnja 44 objekta sa apartmanima, a sredinom 2016. i luksuznih vila.

Gibson je novinarima potvrdio da će izgradnja marine biti završena u toku januara naredne godine, dok će prve brodove primiti 2017. godine, nakon što bude postavljena neophodna oprema.

"Naši klijenti dolaze čak iz 21 države. Morate priznati da je to nevjerovatna mješavina ljudi. Pošto smo mi egipatsko-švajcarska kompanija normalno je da su prvi kupci iz Švajcarske i Egipta. Imamo 15 do 20 odsto državljana iz te dvije države. Međutim, prirodno tržište za Crnu Goru je Rusija i Srbija kao i susjedne države. Ovog puta treba istaći da 30 odsto klijenata dolaze iz Rusije , 20 odsto iz Srbije. Tu su i drugi klijenti, istina u manjem procentu, i to iz Velike Britanije, Francuske, SAD, Lebanona, Konga", zaključio je Gibson.

Podsjećamo, Orascom Development, u okviru koga posluje Luštice Development AD, osnovan je 1989. godine i danas je vodeći lider u izgradnji potpuno integrisanih gradova sa najjačom pozicijom u Egiptu i na Srednjem istoku. Uz alpski Andermat projekat koji se trenutno radi u Švajcarskoj, aktivnosti kompanije šire se u centralnu Evropu.

U srcu filozofije Oraskoma je razvoj, izgranja i upravljanje živim zajednicama. Njegovi gradovi inkorporiraju ekonomsku, ekološku i socijalnu svijest, koja osigurava održivost u svakom aspektu života.

S druge strane, Luštica Development AD osnovan je 2008. godine sa 90 odsto kapitala Oraskoma Development Holding i deset odsto Vlade Crne Gore. Ova kompanija za cilj ima ostvarivanje dugotrajnog socijalnog i ekonomskog uticaja istovremeno čuvajući autentičnu kulturu i prirodnu raznolikost okruženja.

Ugovor sa Vladom Crne Gore potpisan je 2009. godine, a novi grad prostiraće se na 690 hektara na Luštici, u opštini Tivat.

lustica bay

Ovim projektom planirano je da se izgradi sedam hotela, preko 1.000 apartmana, 500 vila i gradskih kuća, dvije marine sa podrškom za vezivanje do 226 vezova. Plan sadrži izgradnju profesionalnog golf terena sa 18 rupa. Tu su i trgovački sadržaji, škola, gradski centri i infrastruktura, rekreativni sadržaji i obilje zelenih površina i netaknute prirode.

Kao jedina grinfild investicija u Crnoj Gori i najveća u ovom dijelu Evrope, "Luštica Bay" je turistički kompleks vrijedan 1,1 milijardu evra.

Druženju sa novinarima uz Doren Gibsona bili su prisutni i Robert Perej, menadžer odsjeka za projektovanje i razvoj, Ruediger Fleige, direktor prodaje i marketinga, Nevine Colutry, direktor marketinga PR menadžer - savjetnik kompanije Dragana Bećirović.