Ruskom državniku i vojskovođi grofu Mihailu Miloradoviću, porijeklom iz Hercegovine, otkriven je spomenik na trgu u blizini Moskovskih vrata u Sankt Peterburgu.

mihailo miloradovic spomenik sankt peterburg

Otkrivanju spomenika Miloradoviću, koji je bio i general-gubernator Sankt Peterburga i vitez reda Andreja Prvozvanog, prisustvovali su gubernator Peterburga Georgij Poltavčenko i savjetnik predsjednika Srbije Radoslav Pavlović.

Ceremoniji otkrivanja spomenika prisustvovali su i ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić i predsjednik Popečiteljskog savjeta Centra nacionalne slave i fonda Andreja Prvozvanog Vladimir Jakunjin, kao i predstavnici komande zapadnog vojnog okruga, prenosi Sputnjik.

Poltavčenko je u govoru na ceremoniji naglasio da je ovo prvi spomenik Mihailu Miloradoviću u Rusiji, vjernom sinu Rusije, heroju Otadžbinskog rata 1812. godine, kog su savremenici uvažavali i cijenili kao talentovanog vojskovođu, ali i kao obrazovanog i pametnog državnika koji je mnogo uradio za Sankt Peterburg dok se nalazio na njegovom čelu kao general–gubernator.