Klavir je više nego dio života, nešto sa čime se živi, prolazi kroz čitav život i to je za Oleksija Molčanova instrument na kome se večeras predstavio u sali Muzičke škole u Trebinju.

oleksij molcanov

Večerašnji program bio je sastavljen od V. A. Mocarta - "Fantazija d-mol KV 397", S. Rahmanjinov - "Varijacije na Korelijevu temu, op. 42" i F. Lista - "Sonate h-mol".

"Ovaj program se složio u mojoj glavi i on je bio trenutna inspiracija. Za mene je najdraži kompozitor Rahmanjinov. To je slovenska duša koji je po mom mišljenju kompozitor koji je najviše uradio za ono što se zove romantički klavir", rekao je Molčanov, dodajući da je ovo bio njegov prvi koncert u Trebinju.

On je prošle godine u Muzičkoj školi održao dvodnevni seminar, što mu je bila i prva posjeta gradu podno Leotara.

"Ovaj grad mi se dopao, posebno jer ima svoju dušu, nešto u vazduhu što se ne može oduzeti ni pod razno", istakao je on.

Prisutna publika se gromoglasnim aplauzom zahvalila Olekiju na predivnoj večeri.

Od 1995. do 1999. godine živio je u Srbiji, a od 2000. je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Cetinju, gdje je vanredni profesor i mentor na predmetu Korepeticija.

"Svako se od nas odlučuje za pedagoški rad i ne možeš se baviti čisto sviranjem, već moraš da radiš od male djece do akademaca. Ono što znaš moraš i trebaš prenijeti mladima", kazao je Molčanov.

Na svim nivoima ima talenata, ali to prvenstveno, naglašava Molčanov, zavisi od truda i zalaganja.

Član je tria "Con Spirito" i klaviroskog dua "Aperto" sa Natašom Popović.