Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je večeras na sastanku sa zvaničnicima iz Srpske potpisana zajednička izjava da se odbacuje kao neprimjenjiva odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti pojedinih odredbi Zakona o praznicima Republike Srpske i da se ostaje pri Deklaraciji koju je usvojila Narodna skupština Srpske. sastanak lidera stranaka iz srpske

"Cijenimo da je ova odluka donesena uz intervencizam međunarodnih predstavnika i da postoji potreba da se u što skorijem roku, a najkasnije za 120 dana, razmotri i usvoji, što zahtijevamo od Parlamentarne skupštine BiH, zakon o Ustavnom sudu", rekao je Dodik nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, u tom zakonu će se predvidjeti da u većini za donošenje odluke bude predstavnik konstitutivnog naroda i predstavnik entiteta, a da se izbace iz sastava Ustavnog suda BiH strane sudije.

Ukoliko ovo ne bude urađeno, nakon tog roka od 120 dana političke partije će zauzeti svoje stavove o učešću u radu zajedničkih institucija i o tome donijeti i potpisati novu zajedničku izjavu.

"Dogovorili smo da se u narednom periodu, na osnovu odluke Narodne skupštine Srpske, organizuje referendum koji bi se odnosio na pitanje da li narod u Republici Srpkoj podržava ovakvu odluku Ustavnog suda i da li podržava da 9. januar ostane praznik Srpske", naveo je Dodik.

Dodik je istakao da je rasprava bila konstruktivna i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da su se okupili da u ovako komplikovanim političkim uslovima dođu do zajedničke izjave, u kojoj su pozvali i ostale političke patrije, institucije, organe, pa i pojedince da potpišu tu izjavu kao dio generalnog odnosa prema odluci Ustavnog suda. "Izražavajući na ovaj način potpuno jedinstvo u Republici Srpskoj i predstavnika političkih partija i nosilaca funkcija u Srpskoj i na nivou BiH, mi smo pokazali sposobnost i svijest da na ozbiljne izazove odgovorimo veoma ozbiljno i jedinstveno", istakao je Dodik i izrazio zadovoljstvo što je postignuto to jedinstvo.

Dodik je poručio da će biti napravljen operativni plan provođenja ovih stavova.

"Republika Srpska će veoma brzo, u roku od nekoliko sedmica, predložiti novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem će biti eliminisane sve mogućnosti da se, na neki način, zamjenski djeluje na OHR koji je do sada nametao odluke, a sada imamo Ustavni sud koji, upravo većinama koje su do sada manifestovane, a to je tri stranca i dva Bošnjaka, intervenišu u politički sistem, politički život i institucije u BiH", rekao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će večeras potpisana izjava biti provedena.

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su premijer Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, član Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, član Kolegijuma Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Inicijativi predsjednika Srpske odazvali su se potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović, predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. novembra, da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj republički praznik proglasio neustavnim