U Gimnaziji "Jovan Dučić" danas su dodijeljene nagrade Drugog literarnog konkursa za učenike srednjih škola istočne Hercegovine, posvećenog Aleksi Šantiću, koji je organizovao Zavičajni klub "Hercegovac" iz Pančeva.

 Hercegovci pisali u čast Alekse Šantića

Prvu nagradu, u konkurenciji 57 radova, dobila je Jelena Radmilović, čiji je rad na temu "I opet mi duša sve o tebi sanja" iz Bileće, koja je učenica četvrtog razreda Srednjoškolskog centra "Golub Kureš", dok je druga nagrada dodijeljena za rad Nikole Kraljevića na istu temu, koji je učenik četvrtog razreda Gimnazije "Jovan Dučić".

"Ovo je najvrijednija nagrada koju sam do sada dobila i smatram da nije sve u novcu, već da ima nešto i u diplomi koja je priznanje za sav trud od početka pisanja, a to je od moje devete godine. Izabrala sam pjesmu na temu 'I opet mi duša sve o tebi sanja', koja je na neki način spoj života i smrti, ljubavi i onoga što se nalazi iza ljubavi, sna, čežnje za nekim", rekla je Radmilovićeva.

Nikola Kraljević na konkurs je dostavio poemu, koja je na njegovo iznaneđenje nagrađana.

"Ranije nisam bio zainteresovan za literarne konkurse, ali me profesor Veselinka Kulaš podsticala da pišem i da se prijavim na konkurs. Aleksu Šantića cijenim kao stvaraoca i pisca i drago mi je što sam jedan od dobitnika", kaže Kraljević.

 Hercegovci pisali u čast Alekse Šantića

Marija Kovač, učenica trećeg razreda SC "Svetozar Ćorović" iz Ljubinja, na temu "Bacite pogled po kršu i polju, tuda su groblja vaših pradjedova", dobila je treću nagradu.

Specijalne nagrade dodijeljene su Petru Vargi, učeniku četvrog razreda Muzičke škole Trebinje, Anđeli Riđešić i Nikolini Ninković, učenicama drugog razreda trebinjske Gimnazije.

Na konkursu su učestvovale srednje škole iz istočne Hercegovine i to: Srednjoškolski centar "Aleksa Šantić" Nevesinje, Srednjoškolski centar "Pero Slijepčevič" Gacko", Srednjoškolski centar "Golub Kureš" Bileća, Srednjoškolski centar "Svetozar Ćorović" Ljubinje, Centar srednjih škola Trebinje, Muzička škola Trebinje i Gimnazija "Jovan Dučić" Trebinje.

Učenici su radove dostavljali na tri predložene teme - "I opet mi duša sve o tebi sanja", "Bacite pogled po kršu i polju, tuda su groblja vaših pradjedova" i "Zamirisa kosa k'o zumbuli plavi".