Okružni sud u Banjaluci za još mjesec dana produžio je pritvor Radovanu Andriću (19) iz Trebinja, osumnjičenom da je zajedno s Miljanom Ratkovićem (29) i Dakom Pikulom (29) učestvovao u ubistvu trebinjskog kik-boksera Marka Đerića (24).

marko djeric

Andrićev branilac Veljko Ćivša kaže da je na rješenje suda uložio žalbu.

” Pritvor je produžen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao da ometa krivični postupak uništavanjem dokaza ili uticajem na svjedoka i zbog navodnog uznemirenja javnosti”, rekao je Ćivša.

Odlukom suda pritvor je produžen do 24. decembra ove godine, odnosno do trenutka kada Ratkoviću i Pikuli ističe mjera dvomjesečnog pritvora.

Vjeruje se da je Specijalno tužilaštvo RS željelo da sinhronizuje buduća ročišta svim osumnjičenima i da je upravo zbog toga traženo produženje pritvora za samo 30 dana.

Nije isključeno da bi do isteka tog roka tužilaštvo moglo podići optužnicu, iako istraga zvanično nije završena.

Kako saznaje Press, tužilaštvu je preostalo da sasluša još nekoliko svjedoka, a i dalje se traga za određenim dokazima.

Ključni dokaz koji nedostaje je puška kojom je Đerić ubijen. Riječ je o automatskoj pušci kalibra 7,62 milimetra, zbog koje su policija i tužilaštvo ispitali više od 100 lica. Organizovana je i velika pretraga terena, rijeka, potoka, bunara u Trebinju, pri čemu je angažovana Specijalna jedinica policije i njihovi ronioci, ali ni to nije dalo željene rezultate.

Lako je moguće da bi bez puške optužnica mogla biti na staklenim nogama. Prema dostupnim podacima, Andrićev i Ratkovićev DNK nisu se poklopili sa biološkim tragom izdvojenim sa čaura, koje su nađene na mjestu zločina.

Međutim, na obojici su pronađene barutne čestice, na Ratkovićevoj lijevoj ruci i Andrićevoj majici. Njihovi branioci ranije su tvrdili da obojica imaju alibi.

Istražioci vjeruju da je Ratković sebi stvorio alibi tako što je “uspavao” pacijente na trebinjskoj psihijatriji, gdje je radio kao medicinski tehničar, kako bi neopaženo izašao s posla.

Upravo zbog toga su vještačeni mobilni telefoni svih osumnjičenih.

Protiv Pikule, koga terete za podstrekavanje ubistva, postoji kovertirana izjava svjedoka. Iako im ta izjava nije dostupna, branioci svih optuženih tvrde da su dokazi tužilaštva labavi i da ne otkrivaju ko je zapravo ubio Đerića.

Marko Đerić je ubijen 24. maja ove godine ispred svoje zgrade u trebinjskom naselju Police. On se oko tri sata ujutro vraćao iz kluba “Merlot”, gdje je radio kao obezbjeđenje, a ubica mu je pucao u leđa. Vjeruje se da je motiv ubistva bila osveta za to što Pikuli i njegovoj supruzi nije dozvolio da uđu u klub koji je obezbjeđivao, zbog čega su se sukobili.