Skupština grada Trebinja usvojila je danas Nacrt budžeta za 2016. godinu od 24.970.000 KM, što je 10,5 odsto više od plana prošlogodišnjeg budžeta i 18,9 odsto nego rebalansirani ovogodišnji. skupstina grada trebinja

Odbornici su usvojili i rebalans budžeta za ovu godinu od 21.000.000 KM.

Dok su odbornici vladajućih stranaka tvrdili da je ovaj rekordni budžet izrazito socijalni i razvojni, opozicioni su rekli da je nerealan i preambiciozan.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je novinarima nakon sjednice da je opozicija i za ranije budžete govorila da su nerealni i da se neće ispuniti, te da su uvijek griješili, naglašavajući da ovaj budžet, prije svega, rješava socio-ekonomske probleme u gradu i da podstiče ekonomski razvoj.

"Budžet je baziran na realnim prihodima, potpuno je realan i ostvarićemo ga", istakao je Vučurević, naglašavajući da je ključno to što će gradska uprava pomoći da se infrastrukturno riješi područje na kojem se gradi "Sunčani grad".

Odbornik PDP-a Zoran Anđušić kaže da će značajno biti povećana kapitalna ulaganja i socijalna davanja i ističe da je tako veliki budžet direktna posljedica dobrog rada gradske administracije.

Anđušić je ocijenio da gradska administracija pokazuje veliki iskorak u dovođenju jakih privrednih subjekata koji žele da ulažu u ovaj grad.

Prema njegovim riječima, povećani budžetski primici u 2016. projektovani su na osnovu prodaje građevinskog zemljišta, kojom se planira prihodovati 3.156.000 KM više sredstava nego prošle godine.

On navodi da se primici odnose na preostalih 1,4 miliona KM od prošlogodišnje prodaje zemljišta na Draženskoj gori firmi "Svislajon grande", te na pisma namjere investitora za izgradnju hotela i stambeno-poslovna kompleksa u Zasad polju, kao i poslovnih objekata u "Luču".

Odbornik SDS-a Ilija Stanković smatra da je normalno da su podijeljena mišljenja o nacrtu budžeta između opozicije i vlasti, ali da je bespotrebno sukobljavati se i ulagati toliko negativne energije.

"Predlagač budžeta nije niko sa strane, već ljudi koji znaju situaciju u kojoj se grad nalazi. Niko budžet nije predložio napamet, što znači da postoje neke osnove po kojima je rađen", rekao je Stanković.

On je istakao da nacrt budžeta nije "sveto slovo", već da će kroz javne rasprave biti korigovan, te da se moraju uvrstiti i primjedbe koje su došle od Ministarstva finansija Republike Srpske.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Zdravko Butulija smatra da je nekorektno što gradska administracija nijedan od amandmana opozicije nije usvojila, te dodaje da je nacrt budžeta nerealan i da su planirana kapitalna ulaganja vrlo ambiciozna.

On je napomenuo da gradska uprava u 2015. godini nije realizovala svega 60 odsto tih ulaganja, dok u sljedećoj godini planiraju stoodstotno povećanje.

Butulija je kao osnovne primjedbe na Nacrt budžeta naveo povećanje rashoda za korišćenje robe i usluga, rashoda za lična primanja i nerealno visoke primitke za nefinansijsku imovinu.

On je napomenuo da opozicija želi da sve planirano bude ostvareno, uključujući i sredstva od prodaje zemljišta, ali i izrazio sumnju u realizaciju, budući da riječ samo o pismima namjere.

"Pompezno je najavljivati da je ovo najveći budžet dosad, a, sa druge strane, ne ispoštovati prava radnika za koje nije planiran regres. To je neshvatljivo", rekao je Butulija.

Odbornici opozicije ukazali su na primjedbe Ministarstva finansija u kojima se napominje da su određene prihodovne stavke nerealno planirane, a rashodi za lična primanja dodatno povećani.

Skupština je usvojila i nacrte izmjena regulacionih planova "Sjeverni logor" i "Bregovi" zbog zahtjeva za novu gradnju u njihovom obuhvatu, te imenovala članove savjeta za izmjenu regulacionog plana "Zasad polje".