Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije obavio je danas slavski obred povodom obilježavanja krsne slave Kazneno-popravnog zavoda /KPZ/ Trebinje - Milosrdni Samarjanin.

slava zatvora u trebinju

Nakon lomljenja slavskog kolača, episkop Atanasije je u prigodnoj besjedi rekao da je za čovjeka sve ono što je dobro i milom Bogu pristupačno, te izrazio uvjerenje da je u KPZ-u Trebinje dobar odnos prema ljudima koji tu borave.

Episkop je istakao da se i u ovoj ustanovi, kao i u cjelokupnom društvu, mora znati za red.

"Svima su potrebni ozbiljnost i odgovornost, ali i pokajanje", rekao je episkop Atanasije i poručio da niko ne smije da zaboravi da je pokajanje povratak čovjeka dostojanstvu i da povlađivati zlu znači produžavati ga.

Direktor KPZ Trebinje Slaviša Janković rekao je da u ovoj ustanovi poluzatvorenog tipa, koja se nalazi u urbanom dijelu grada, trenutno boravi 40 zatvorenika, ističući da nikada nije zabilježen nijedan problem sa zatvorenicima, niti pokušaj bjekstva.

Prema njegovim riječima, zatvorenici su osuđeni uglavnom na kaznu zatvora do tri godine, ali ima i onih osuđenih na 10 godina.

On je naveo da se zatvorenici nastoje uposliti kako bi se osjećali društveno korisnim - angažovani su na raznim poslovima, od radova na rekonstrukciji škola, bolnica i domova zdravlja, do pečenja hljeba, rada na farmi, a omogućeno im je i bavljenje sportom.

Janković kaže da je u planu da zatvorenici u krugu ustanove grade crkvu od drveta koja bi, u slučaju izmještanja objekta, mogla lakše da bude premještena.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske u posljednje tri godine izdvojila oko 150.000 KM za ovaj zavod, te da su zahvaljujući tim sredstvima rekonstruisane prostorije i proširen kapacitet objekta na južnoj strani za 30 odsto.

slava zatvora u trebinju