Šesnaestogodišnji Trebinjac Jagoš Šegrt iz sela Aranđelovo kod Trebinja pronašao je danas, kupeći drva u blizini trafo stanice, kapitalni primjerak sove ušare čiji je raspon krila blizu dva metra, ali je, nažalost, bila mrtva.

sova usara arandjelovo

"Pticu je danas ubila struja iz trafo stanice, tako da će se najvjerovatnije moći i preparirati, što ćemo svakako pokušati uraditi u Sarajevu, jer je u pitanju zaista lijep primjerak kakvog ja kao dugogodišnji lovac odavno nisam vidio", kaže Jagošev stric Momir Šegrt.

Dodaje da je odrastao u ovom selu koje pripada podnožju planinskog masiva Orjen i dio je Bijele Gore za koju se pravi projekat da postane nacionalni park, ali je hodajući po ovim vrletima samo jednom, prije sedam-osam godina, vidio ovoliku sovu ušaru, takođe mrtvu.

"Huk sova, zavijanje vukova i različito oglašavanje životinja koje dolazi iz planine nama je uobičajeno u ovom selu, pa sam nekako tako i postao lovac, ali ne onaj koji ubija bez milosti, već samo kada je to potrebno. Mnogo više volim hraniti i pomagati životinje, pa mi je žao što je ova ovako lijepa ptica završila ovako", dodaje Momir na kraju.