Saradnja službi za spašavanje od elementarnih nepogoda između BiH i Crne Gore izuzetno je dobra, ali postoje proceduralna usporavanja, rečeno je danas u Trebinju na otvaranju prekograničnog treninga i pokazne vježbe za profesionalne vatrogasce.

vatrogasci seminar i vjezba

Pomoćnik ministra bezbjednosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić podsjetio je da je Projekat prekogranične saradnje u oblasti zaštite od požara između BiH i Crne Gore vrijedan 250.000 evra po državi i obuhvata 15 opština - 10 iz BiH i pet iz Crne Gore.

Agić je istakao da je cilj projekta da ojača kapacitete i saradnju opština uz granice dvije zemlje u oblasti zaštite od požara.

Šef Odsjeka za obuku i operativne aktivnosti u Direktoratu za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore Milan Radović rekao je da je gorući problem ne samo u Crnoj Gori, već i u drugim državama, opremanje službi za reagovanje u vanrednim situacijama.

On je naveo da je problem što vatrogasci nisu prošli adekvatne obuke i istakao da su vježbe u okviru projekta veoma značajne.

Radović je istakao da je saradnja službi između zemalja izuzetno dobra.

On je podsjetio da je prošle godine tokom poplava Crna Gora poslala pomoć i opremu za poplavljena područja BiH, te dodao da problema nema ni kada je potrebna pomoć u ljudstvu.

Pomoćnik direktora Uprave Civilne zaštite Republike Srpske Željko Janković rekao je da će projekat doprinijeti kvalitetnoj obuci na evropskom nivou, te naveo da će u okviru projekta biti opremljeno i 17 vatrogasaca u pet gradova uz granicu sa Crnom Gorom - Trebinje, Gacko, Bileća, Foča i Čajniče.

Janković je rekao da su vatrogasci dovoljno obučeni za gašenje požara, ali je problem nedostatak adekvatne opreme.

On je dodao da će za vatrogasce, posredstvom međunarodnih fondova, u narednom periodu biti obezbijeđena oprema za spašavanje ljudi u saobraćajnim nesrećama.

Janković je istakao dobru saradnju sa kolegama iz Crne Gore i napomenuo da postoje proceduralni problemi.

"Ukoliko imamo neku nepogodu prvo moramo da kontaktiramo Ministarstvo bezbjednosti, oni zatim vlade susjednih država i na taj način se traži pomoć, što ide malo sporije", rekao je Janković.

Obilježavanje prekograničnog treninga i pokazne vježbe "Trebinje 2015" trajaće do 20. novembra. Pokazna vježba "Trebinje 2015" planirana je za 20. novembar, u 11.00 časova u naselju Todorić uz magistralni put Trebinje - Dubrovnik.

Prekogranični trening i pokazna vježba organizovani su u okviru projekta "Prekogranična zaštita od požara" koji fininsira EU u okviru Programa prekogranične saradnje BiH - Crna Gora. Projekat realizuju Ministarstvo bezbjednosti BiH, Direktorat za vanredne situacije Crne Gore, Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore i Institut za zaštitu od požara i eksplozija iz Sarajeva. U pripremi i realizovanju aktivnosti učestvuju i entitetske uprave civilne zaštite.