U Beogradu je večeras premijerno prikazan dokumentarni film "Djeca" Denisa Bojića, koji na potresan i realističan način prikazuje svu veličinu stradanja srpskog naroda u BiH kroz ispovijesti roditelja koji su tokom četiri godine rata izgubili po troje djece. film djeca

Autor je istakao da je cilj ovog filma da osnaži srpsku kulturu sjećanja jer, kako je naveo, srpski narod tome ne pruža dovoljno pažnje.

"Film je ne samo testament, nego otpor zaboravu i podsjećanje koja je cijena plaćena za Republiku Srpsku", naglasio je Bojić.

Prema njegovim riječima, film je posvećen onima koji su "tri puta sebe sahranjivali i tri puta grobove kopali" i čiji je život - život u bolu za djecom koje nema jer su "samo branili svoje".

"NJihovi sinovi i kćeri nisu poginuli osvajajući. Oni su poginuli na svom dvorištu, svom putu, svojoj njivi. Braneći sve to oni su svima nama ostavili poruku - rat je veliko zlo", rekao je Bojić.

Autor je još jednom zahvalio porodicama koje su imale snage da sa javnošću podijele bol koji godinama nose u sebi.

Srpski režiser Darko Bajić istakao je da je film dio istorije koja će trajati i, prije svega, istinita priča o srpskom stradanju koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Prema njegovim riječima, ovaj film je svojevrsni testament onim koji dolaze i veoma je važan za srpski narod.

Bajić je naglasio da poslije banjalučke premijere filma nije bilo aplauza što je neuobičajeno za promocije, ali i da govori o svoj tragici koju Bojićev film nosi.

"Prvi put mi se desilo da prisustvujem premijeri bez aplauza. Svi su ostali nemi", rekao je Bajić i naglasio da je Radio-televizija Republike Srpske /RTRS/, koja je producent filma, na pravom putu.

Direktor RTRS-a Draško Milinović izjavio je, obraćajući se prisutnima, da Bojićev film nije samo još jedna ratna priča nego znači trajno sjećanje na one koji su ugradili živote u Republiku Srpsku.

Beogradskoj premijeri filma "Djeca", koji prati slogan "Niko ne zna šta je rat, ako u njemu ne izgubi sina", prisustvovali su članovi porodica Župić, Lazarević, Milovanović i Bjelica, te brojne ličnosti iz političkog i javnog života Srbije.

Premijera je održana večeras u sali Jugoslovenske kinoteke. Dokumentarni film "Djeca" predstavljen je banjalučkoj publici 26. oktobra.