Društvo prijatelja Rusije organizovalo je u Trebinju muzičko-literarno veče posvećeno ljubavnoj lirici Aleksandra Sergejeviča Puškina.

Ljubavna lirika puskin

U punoj sali Skupštine grada sinoć su stihove velikog ruskog pjesnika kazivali polaznici kursa ruskog jezika pri Društvu prijatelja Rusije i učenici Srednjoškolskog centra "Svetozar Ćorović" iz LJubinja, dok su tradiconalna ruske pjesme izvodili orkestar Gradskog kulturno-umjetničkog društva "Alat Svislajon" i Etno grupa "Zahumlje".

Predsjednik Društva Vladimir Vukanović rekao je da ovo udruženje nastoji da održi duhovne i kulturne veze sa narodom Rusije, ističući da će i ubuduće biti organizovane slične kulturne manifestacije koje bi približile kulturu bratskog naroda Srbima na ovom području.

"Nadam se da će ovakvih večeri biti više i da nećemo našu kulturnu i duhovnu saradnju sa Ruskom Federacijom završiti na nivou poezije", rekao je Vukanović i dodao da je "rusko carstvo" bogato velikim piscima, ali se čini da su Puškin i njegovo djelo najpoznatiji.

On je napomenuo da je ideja za veče posvećeno Puškinu potekla od polaznika kursa ruskog jezika, koji duže od godinu dana u Trebinju organizuje Društvo prijatelja Rusije.

Prisutnima se obratila i predstavnik Ambasade Ruske Federacije u BiH ataše Lilija Sabirova koja je zahvalila organizatoru što je prepoznao značaj velikog ruskog književnika, ističući da

"Puškin ima grandiozan značaj za rusku kulturu, prije svega kao tvorac ruskog jezika. Djeca u Rusiji odrastaju uz Puškinove pjesme i prije ruskog nauče `puškinski` jezik", rekla je Sabirova i dodala da je upravo Puškin ruskoj djeci podario ruski jezik u svom najsavršenijem sjaju i učinio ga svjetskim jezikom.