U Umjetničkoj galeriji "Bokić" u Trebinju sinoć je otvorena izložba radova 48 likovnih stvaralaca sa područja istočne Hercegovine, koji su se predstavili sa 137 djela rađenih u različitim tehnikama.

izlozba vajar milivoje bokic hercegovacki umjetnici

U ovoj galeriji, koja je otvorena prije nekoliko mjeseci, prvi put se okupili umjetnici različitih generacija - od studenata, likovnih entuzijasta, zaljubljenika u slikarstvo do profesionalnih i istaknutih stvaralaca.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je da je Galerija "Bokić" koju je osnovao veliki umjetnik Milivoje Bokić nije namijenjena samo za njegovo kulturno izražavanje, već je dom za sve koji imaju šta da kažu u bilo kom vidu umjetnosti.

On je dodao da izložba pokazuje da umjetnički život postaje sve dinamičniji u Hercegovini i da je Likovna akademija, kao obrazovna institucija, imala veliku ulogu u afirmaciji likovnog stavaralaštva ne samo u Trebinju, nego u Hercegovni i šire.

Na ideju da se organizuje izložba koja bi okupila sve autore iz istočne Hercegovine došao je kreator galerije, osamdesetogodišnji vajar Milivoje Bokić, a selekciju radova su vršili prodekan Akademije likovnih umjetnosti Trebinje Veselin Brković i profesor Vlado Kosić.

Nina Lojović-Milinić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine "Milorad Ćorović", kaže da prva kolektivna izložba ovakve vrste u Trebinju ima za cilj promociju umjetnika i umjetničkog stvaralaštva na području Hercegovine.

Posjetioci su imali priliku da vide i fotografije novinara i istaknutog hroničara svih zbivanja u Hercegovini Miše Kisića na kojima je prikazan Ravnogorski park u Bileći za koji je skulpture radio Milivoje Bokić, te da uživaju u stalnoj postavci Bokićevih radova.

Izložba će biti otvorena narednih mjesec dana.