Svi smo vidjeli kakav su povratak na tržište imale ploče, sve češće se isto događa sa audio kasetama, a sljedeće na redu bi mogle biti VHS kasete.

vhs kasete

Što ih je manje, biće dragocjenije. To se dokazalo sa pločama, sve više se pokazuje istinitim i u slučaju audio kaseta, a nakon toga bi ista sudbina mogla zadesiti i video kasete. Zato, ako negdje na tavanu ili u podrumu čuvate kutiju punu VHS kaseta, nemojte je još baciti.

"Vrijeme je da naučimo lekciju koja se dogodila s pločama. Mnoge nekad nevoljene i odbačene „longplejke“ danas vrijede cijelo malo bogatstvo", izjavio je Dejvid Džinks, zaposlen u međunarodnoj dostavljačkoj kompaniji ParcelHero i dodao: "Danas se video kasete smatraju prolaznim zapisima kao što je nekad bio slučaj s pločama, pa ih se zbog toga brzo rješavamo."

Kolekcionari video snimaka tvrde da su filmovi koji su rađeni za VHS format, koji je mnogim domovima vladao više od 20 godina, na neki čudan način 'očišćeni' za visoku rezoluciju kakvu pružaju DVD-i. Oni pak preferiraju zrnatu kvalitetu VHS formata, na isti način na koji sakupljači ploča pričaju o toplini muzike koja nije postignuta niti jednim drugim nosačem zvuka.

"Riječ je o filmovima koji kao da su previše očišćeni za DVD i Blu-ray, a nikad nije trebalo da izgledaju tako dobro. Možete da vidite greške u filmu, lošu šminku i gomilu drugih nedostataka. Gledanje tih filmova na VHS plejeru više podsjeća na odlazak u stare bioskope, i kao da su reditelji željeli da oni baš tako izgledaju", komentariše kolekcionar VHS-a, Den Kajnem.

Ako imate još koju kutiju punu kaseta, nemojte prerano da se nadate kako ćete otplatiti jednu ratu kredita za stan. Zasad su cijene još niske, a najbolje možete zaraditi ako na Ebayju prodajete filmove koji nisu objavljeni na DVD-u, kao što je slučaj i s retkim pločama, piše The Independent. Ali ako još malo pričekate, moguće je da će vam se strepnja višestruko finansijski isplatiti.

"Upravo zato što ih se ljudi tako brzo rješavaju, one će u budućnosti postati kolekcionarski dragulji", tvrdi Džinks.