Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je danas u Trebinju da je u Republici Srpskoj evidentno pogoršanje bezbjednosti saobraćaja zbog čega bi što hitnije morao biti izmijenjen Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

bezbjednost saobracaja trebinje

"Postojeće kazne postale su simbolične i izgubile su smisao i efekat zbog čega ih treba uskladiti sa onim u regionu koje su i po nekoliko puta veće", rekao je Radović na radionici o temi "Analiza podataka o saobraćajnim nezgodama i njihov značaj za upravljanje bezbjednošću saobraćaja".

Ukazujući da je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj u devet mjeseci ove godine lošije u odnosu na prethodnu godinu, Radović je rekao da je broj poginulih povećan za oko 30 odsto.

"Na putevima Republike Srpske, prema još nepotvrđenim podacima, poginulo je oko 117 lica, dok je prošle godine smrtno stradalo njih 90", rekao je Radović.

On je dodao da je to razlog više da se sve relevantne institucije uključe i da svi zajedno rade na mjerama koje će dovesti do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda.

"Zbog toga smo ove godine prvi put organizovali seminar kome prisustvuju predstavnici policije i jedinica lokalnih samouprava da bismo zajedničkim radom kreirali baze, analizirali stanje i zajedno promovisali bezbjednost saobraćaja", rekao je Radović.

On je kao jednu od mjera preventivnog djelovanja naveo mapiranje saobraćajnih nezgoda da bi znali gdje se one dešavaju, te da bi na osnovu tih podataka upravljač puta mogao preduzeti adekvatne mjere i izvršiti analizu tog opasnog mjesta.

Govoreći o stanju bezbjednosti u Trebinju, Radović je rekao da se nije pogoršalo u odnosu na prošlu godinu.

Rukovodilac seminara i šef katedre za bezbjednost saobraćaja i drumska vozila na Saobraćajnom fakultetu Univerziteta u Beogradu Krsto Lipovac rekao da je seminar namijenjen predstavnicima lokalne samouprave.

"Najveći broj saobraćajnih nezgoda se događa u lokalu, zbog čega pokušavamo da osposobimo predstavnike jedinica lokalnih samouprava da mogu raditi analize za svoje potrebe i da mogu upravljati bezbjednošću saobraćaja na osnovu podataka", rekao je Lipovac.
Radionicu su organizovali Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske u saradnji sa Razvojnim programom UN.