Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da će kupovinom trebinjskog "Novoteksa" biti sačuvana tekstilna proizvodnja na području Trebinja i radna mjesta.

novoteks

Napomenuvši da je Skupština povjerilaca "Novoteksa" u stečaju prihvatila ponudu Vlade Republike Srpske o kupovini cjelokupne preostale imovine ovog tekstilnog preduzeća, Đokić je ocijenio da će ova mjera dati dobre rezultate i pozitivno se odraziti na Trebinje, ali i na još neke gradove u Republici Srpskoj.

On je naglasio da se na ovaj način želi omogućiti nastavak obavljanja djelatnosti u Trebinju, da se razvije proizvodnja u narednom periodu sa partnerom koji je u zakupu kapaciteta koji su u stečaju i da se dođe do povećanja broja zaposlenih u tekstilnom sektoru u gradu Trebinju.

"Sa ovom kompanijom smo govorili o mogućnosti podrške razvoju novih kapaciteta koji trenutno ne rade u nekoliko gradova Republike Srpske, a očekujem da ćemo imati mnogo više radnih mjesta u sektoru tekstila", istakao je Đokić.

On je rekao novinarima u Višegradu da je vrijednost objekata u realnom smislu znatno veća nego što će Vlada platiti, ali efekti koji će nastati su mnogo vrijedniji od vrijednosti sredstava koji će biti uloženi.

Đokić je napomenuo da to nije urađeno, tekstilna proizvodnja na ovoj lokaciji bi bila trajno ugašena što bi pogodilo i radnike i grad Trebinje.

Skupština povjerilaca trebinjskog "Novoteksa" u stečaju danas je prihvatila ponudu Vlade Republike Srpske o kupovini cjelokupne preostale imovine ovog tekstilnog preduzeća.

Vlada Republike Srpske je ponudila oko 3,39 miliona KM, što je oko 60 odsto procijenjene vrijednosti "Novoteksa", a rok uplate novca je polovina januara naredne godine.