"Dani balkanskih rijeka" - naziv je trodnevne konferencije koja je proteklog vikenda održana u Beogradu, a koja je okupila ekološke organizacije iz cijele Evrope, a među njima i Centar za održivi razvoj i ekologiju /CORIE/ iz Trebinja.

dani balkanskih rijeka

Organizaciju iz Trebinja, koja je krajem avgusta dobila poziv da dođe i podrži ovu više nego značajnu konferenciju, predstavljala su tri člana.

"Rado smo se odazvali. Bilo je lijepo, a što je najvažnije, učesnici su predstavili osnovni koncept svoje borbe i naglasili razloge da zbog ekonomske koristi ne bi smjelo da se uništava prirodno dobro", kažu u CORIE.

Cilj ove konferencije bilo je ukazivanje na probleme izgradnje hidroelektrana, a borci za prava rijeka došli su iz Francuske, Austrije, Njemačke, Hrvatske, BiH, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Republike Srpske.

Prvog dana konferencije, u petak 25. septembra, predstavljeni su glavni problemi izgradnje hidroelektrana i njihov uticaj na biljni i životinjski svijet, dok su dan poslije učesnici predstavili probleme iz svoje države.

Pred učesnicima našao se i problem izgradnje hidroelektrana na Sutjesci i Tari, a opširnu prezentaciju o štetnosti izgradnje Beograda na vodi predstavili su članovi projekta "Ne davimo Beograd".

Manifestacija je završena u dobrom raspoloženju i krstarenjem rijekom Savom.