Klub dobrovoljnih davalaca krvi "Risto Špuran" gradske organizacije Crvenog krsta Trebinje danas je organizovao akciju u kojoj je prikupljeno 15 doza ove dragocjene tečnosti.

opsta-bolnica-trebinje

Načelnik transfuziološke službe Trebinje Dragan Šarenac podsjetio je da ovaj klub svake godine organizuje dvije akcije darivanja krvi - 8. marta i 28. septembra u znak sjećanja na dan kada je podignut spomenik poginulim i umrlim dobrovoljnim davaocima Trebinja 1997. godine.

On ističe zadovoljstvo brojem humanih akcija u kojima je prikupljeno 1.600 doza, odnosno pet odsto više nego za isti period prošle godine, napominjući da je 2014. godina bila rekordna kada je prikupljeno 2.034 doza krvi.

Šarenac kaže da su prikupljene doze krvi apsolutno dovoljne za potrebe trebinjske bolnice i ostale centre u kojima se liječe pacijenti iz Trebinja i istočne Hercegovine.

"Ovo je bila 37 organizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Trebinju, a do kraja godine očekuje se još 14 akcija, čime će godišnji plan biti u potpunosti ispunjen", rekao je Šarenac.

Među dobrovoljnim davaocima krvi bio je i devetnaestogodišnji Srđan Škiljević koji je prvi put darovao krv, čime je nastavio porodičnu tradiciju.

On kaže da je njegov otac krv darovao 40, a stric 35 puta, od toga više puta tokom rata spasivši živote mnogim saborcima.