Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je večeras u Trebinju manifestaciju "Noć istraživača" koja je okupila veliki broj djece različitih uzrasta, studenata, profesora i naučnih radnika.

noc istrazivaca trebinje 2015

Komić je istakao da je Ministarstvo nauke i tehnologije opredijeljeno za naučno-istraživački rad i da organizovanjem različitih manifestacija u Republici Srpskoj nastoji mladim ljudima da pruži mogućnost da se dokažu i realizuju svoje ideje.

"Potrudili smo se da `Noć istraživača` bude zanimljiva, sa interesantnim eksponatima za koje se nadamo da će privući pažnju mladih i podstaći ih da se bave naukom, iako je ona predstavlja težak i mukotrpan posao, ali istovremeno i kreativan", naglasio je Komić.

On kaže da se velika pažnja posvećuje i popularizaciji nauke i njenoj promociji jer je znanje jedna od razvojnih šansi, naglašavajući da njegovo profesorsko iskustvo govori da Republika Srpska ima umne, bistre i pametne ljude, kojim treba pružiti mogućnost za napredovanje.

Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju Dušan Jokanović istakao je da je "Noć istraživača" veoma bitna manifestacija kojoj se održava već četvrti put na ovom fakultetu i da je važno da nauka bude dostupna svima.

On je naglasio da u mladim naraštajima treba tražiti, kao je rekao, klicu interesovanja za istraživački rad.

Posjetioci će, između ostalog, tokom "Noći istraživača" moći da vide eksperimente iz fizike, robota, mogućnosti specijalnog mikroskopa i tri-de štampača i specijalno "leteće" iznenađenje - dron.

Manifestaciju "Noć istraživača", organizovalo je Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske, Univerzitet Istočno Sarajevo i Fakultet za proizvodnju i menadžment u Trebinju.